Dragomir Anđelković: OD SASA DO KANAĐANA

0

Dragomir Anđelković

OD SASA DO KANAĐANA

Rudarstvo kao istorijski potvrđena razvojna šansa Srbije

Nedavno su nađena nova velika nalazišta rude bakra u rejonu Borskih rudnika. Procenjuje se da tu ispod zemlje leži bogatstvo koje se meri desetinama a možda i stotinama milijardi evra. Za njegovo detektovanje zaslužna je poznata kanadska kompanija Nevsun, koja sada radi na otvaranju novog velikog rudnika u tom delu Srbije.

On bi svakako u svetskim razmerama imao strateški značaj. Tu se nalazi velika razvojna šansa Srbije. Setimo se samo da je naša zemlja u srednjem veku doživela najveći uspon sa dolaskom, kako bismo to mi danas rekli, stranog kapitala i znanja. Radi se o doseljavanju saskih (nemačkih) rudara u Srbiji, koji su u dogovoru sa srpskim vlastima otvorili desetine rudnika širom naše srednjovekovne države.

To je srpskim vladarima obezbedilo ogroman prihode u plemenitim metalima a pre svega srebru. Na osnovu toga Srbija je doživela kako ekonomsku, tako i vojno-političku ekspanziju. Brzo se svrstala u red vodećih država jugoistočne Evrope pa u nekim periodima i čitavog našeg kontinenta. Na osnovu svog rudnog bogatstva postala je i poznata pa je u tom kontekstu pominje čak i Dante.

Da nije bilo Sasa i sa njima skopčanog razvoja rudarstva u Srbiji, ne bi bilo ni Dušanovog carstva. To nam govori koliki značaj je imalo ali i danas ima privlačenje produktivnog stranog kapitala i znanja. Iz tog ugla treba gledati i na aktivnosti pomenute kanadske rudarske kompanije u našoj zemlji, i naravno maksimalno podržati njena nastojanja da kod nas ostvari poslovni uspeh.

Druga strana te medalje je ubrzanje ekonomskog razvoja Srbije. Kako direktno kroz uspeh projekta iza koga stoji firma Nevsun – što podrazumeva zapošljavanje velikog broja radnika, popunjavanje republičkog budžeta, podršku lokalnoj samoupravi – tako i indirektno jer veliki rezultati na tom polju bi predstavljali magnet za druge firme i slične projekte!

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime