DRAMA U HAŠKOJ SUDNICI! “Da vas pustimo, pa da ubijete nekog!”

0
Foto: Youtube Printscreen

Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, smatra da Hašim Tači i druga trojica članova Glavnog štaba OVK treba da ostanu u pritvoru jer postoji relana opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka, kao i rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak pred Specijalizovanim većima Kosova, poznatijim kao sud za zločine OVK.

“U ovim okolnostima, bar dok se ne saslušaju svedoci i ne obezbede dokazi pritvor je neophodan”, navodi se u zahtevu tužilaštva za njihovo pritvaranje koji je objavljen u proširenoj, ali i dalje redigovanoj verziji, na 22 strane.

Obrana je u sredu na statusnoj konferenciji najavila da će tražiti da im se ukine pritvor, a pre toga i redakcija naloga za hapšenje sa agumentima tužilaštva za pritvor kako bi sudu predstavila svoje kontraargumente za njihovo puštanje na privremenu slobodu.

Tužilaštvo podseća da su u vremenskom periodu optužnice osumnjičeni bili

pretpostavljeni mnogim potencijalnim svedocima tužilaštva kao i da i dalje zauzimaju visoke položaje autoriteta i / ili uticaja.

“Imaju sredstva, motiv i priliku da utiču na svedoke, žrtve ili saučesnike i da na drugi način ometaju postupak”, navelo je tužilaštvo i detaljno obrazložilo na koje su sve načine Tači i Kadri Veselji i Udruženje ratnih veterana OVK uticali da se to tužilaštvo i sud ukinu.

U svom podnesku tužilaštvo pored ostalog podseća da je Udruženje veterana OVK, od oko 40.000 članova tražilo ukidanje Zakona o osnivanju Specijalizovanog tužilaštva i suda, kao i da se godinama suprotstavljalo prethodnim pokušajima krivičnog gonjenja bivših pripadnika OVK zbog ratnih zločina.

Ovo udruženje je priređivalo preteće proteste, demonstracije i pretilo građanskom neposlušnošću, navodi tužiulaštvo i dodaje da osumnjičeni sami imaju dugu evidenciju neodgovornosti za zločine počinjene tokom rata i istraga o njima.

Od pocetka, kako se navodi i u optužnici, kao pripadnici OVK i Privremene vlade Kosova, osumnjičeni su bili clanovi udruženog zlocinackog poduhvata (UZP) sa zajedničkim ciljem preuzimanja kosova uz ubistva i zastrašivanje svih protivnika OVK.

U novije vreme javno su napali mandat tog tužilaštva i suda optužujući ga za diskriminaciju i označavajući ga kao „istorijsku nepravdu“

Još 2017. godine široko se izveštavalo da su članovi stranke čiji su Tači i Veslji bili bivši i sadašnji lideri, pokušali da stvore podršku za ukidanje tog tužilaštva i suda.

“Tači je lobirao za njihovu ”reformu” i tada javno lagao o stepenu svoje lične povezanosti sa tužilaštvom”, navodi se u podnesku.

Takođe je ukazano da, postoj sumnja da su u skorije vreme vladini zvanicnici na kosovu, lojalni Tačiju i Veseljiju obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima tužilaštva, navodno za “putne troškove” iako sve putne troškove plaća Sud u Hagu.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime