„Država Kosovo“, neuspeli projekat Zapada, na mukama, stvoritelji im okreću leđa

0
Foto: Printskrin

Zbog odnosa Prištine pregovori usporeni

Promena na mestu predsednika u Sjedinjenim Američkim Državama bila je „zeleno svetlo“ za jačanje albanskog fundamentalizma i za pojačanu netrpeljivost prema srpskom narodu na Kosovu, ocenio je za Kosovo Onlajn Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije.

Pregovori Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske Unije biće nastavljeni 10. decembra na tehničkom nivou, a razgovaraće se o imovini i finansijskim zahtevima. Miroslav Lajčak nastavak dijaloga vidi kao “dug i krivudav” put do sveobuhvatnog rešenja, a Miletić smatra da su zbog odnosa Prištine pregovori usporeni i bez jasne perspektive.

„Dijalog je umrtvljen. Kosovo jasno daje do znanja da nema namere da pregovara. Oni nikada nisu ni imali nameru da pregovaraju. Jedino pod pritiskom Zapada pravili su privid da učestvuju u dijalogu. Na Kosovu smatraju da im je sve dozvoljeno, jer nisu naučeni da razmišljaju o kompromisu“, izjavio je Miletić.

Institucionalna kriza i suđenje Tačiju i ostalima u Hagu dodatno udaljavaju Prištinu od pregovaračkog stola, po njegovim rečima.

„Na Kosovu nemaju stabilne institucije, niti potencijala da iznedre nešto osim konflikta i eventualnog rata. Tamo vladaju mafija i ostaci terirističke OVK, kao udružene zločinačke organizacije. Vidimo da su gotovo svi političari sa najviših funkcija pod teškim optužbama za najteže zločine. To su ljudi koji su bili doskorašnji partneri Zapada. Međutim vidimo da vizija nove „države Kosovo“ ne funkcioniše, vidimo da je to neuspeli projekat Zapada i što pre ga se odreknu, veća je šansa da zadržimo mir i stabilnost u regionu“, dodaje Miletić.

Pred Specijalnim sudom Kosova sa sedištem u Hagu nalazi se ozbiljan izazov suđenja vođama terostističke OVK.

„Praksa govori da su Albanci do sada nalazili način da se izvuku, ali mislim da je ovoga puta drugačiji odnos Zapada prema tim procesima. Teško je da će ovoga puta svi optuženi uspeti da se izvuku. Gajim nadu da je pravda spora, ali dostižna“, ocenio je Miletić za Kosovo Onlajn.

Kosovo online

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime