EKSPERIMENT NA KOSOVU DOŽIVEO POTPUNI KRAH! Evropa polako menja mišljenje

0
Foto: Profimedia

ZALAGANJE Alternative za Nemačku za otpriznavanje nezavisnosti Kosova u Bundestagu, u ovom trenutku ne može da promeni tok dijaloga, kao i stav Berlina po pitanju zvanične politike o statusu južne srpske pokrajine.

Ipak, važno je da u Evropi jačaju političke struje koje su na stanovištu Srbije i njenih argumenata i da naši stavovi imaju odjeka.

Ovako analitičari ocenjuju politiku prema tzv. Kosovu druge stranke po snazi u Nemačkoj, a koju je u intervjuu za „Kosovo onlajn“ ponovio šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku u Bundestagu Petr Bistron. On je u razgovoru za naše medije, istakao da su Srbi na KiM najugroženiji narod u Evropi, jer žive na vojno zaposednutom delu svoje zemlje i da tu živi 100.000 talaca, kao i da bi Nemačka trebalo da povuče priznanje Kosova. Bistron je, takođe, naveo da je dijalog Beograda i Prištine propao i da to svako može da vidi i okrivio Prištinu za neuspeh.

– Nemačka bi trebalo da spozna da je eksperiment Kosovo potpuni neuspeh i da nije samo bombardovanje SR Jugoslavije 1999. bilo kršenje međunarodnog prava, kojim je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje, već treba da uvidi da je bila ogromna greška da se Kosovo prizna kao država, jer ta konstrukcija nije država. Ona ne može da preživi i samo je protektorat EU i SAD. Nemačka treba da povuče priznanje Kosova – poručuje Bistron.

Na pitanje zašto Kurti u Nemačkoj vidi svog najvećeg saveznika, Bistron je objasnio da je razlog činjenica da Berlin zastupa američke interese:

– Sama činjenica da se na Kosovu nalazi druga po veličini vojna baza posle Ramštajna, govori sve.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ističe da zastupanje ovakve politike pokazuje da naši stavovi imaju odjeka i da raste krug političkih struktura koji imaju isto mišljenje, čak u zemaljama koje su do te mere važne u Evropi, i koje učestvuju u dijalogu.

– Ovo je jedna stranka, koja je postala važan faktor na unutrašnjoj političkoj sceni Nemačke – objašnjava Milivojević za „Novosti“.

– To ne znači da će se promeniti stav, ali je važno da značajna populacija u toj zemlji koja podržava ovu političku strukturu, smatra da je Kosovo neuspeli projekat, koji predstavlja opasnost i smetnju za Evropu. Značajno je što je to parlamentarna stranka, i što ukoliko bi na nekim sledećim izborima napravile dobar rezultat, njihova politika bi imala veći uticaj.
Milivojević ukazuje da oni nisu usamljen slučaj u Evropi, da takvih prmera imamo i u Francuskoj, jer je očigledno da desnica jača. S druge strane, objašnjava on, takvi stavovi su potpora našoj zemlji i pregovaračima da istraju u argumentaciji.

Inače, poslanici AFD su početkom godine, u Bundestagu podneli zahtev u kojem traže da Berlin povuče priznanje Kosova, uz argumentaciju da „Vladu na Kosovu vodi nacionalistička stranka Samoopredeljenje, premijera Aljbina Kurtija koja u svom programu predviđa stvaranje „velike Albanije“.

Bistron je naveo da aktuelna istraživanja pokazuju da je njegova AfD druga stranka po snazi u Nemačkoj, dok ankete u vezi sa izborima za Evropski parlament kažu da su najsnažnija politička snaga:

– U pojedinim nemačkim pokrajinama, prema ispitivanjima javnog mnjenja, AfD je već najjači, a tek slede različiti izbore narednih meseci, odnosno u naredne dve godine.

(Novosti)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime