Eliminisati konkurenta: Može li koronavirus biti uspešan projekat SAD?

0

Početkom januara, svet je šokirala vest o smrtonosnoj epidemiji koja se širila iz Kine – novog koronavirusa, koji naučnici još nisu proučavali i zato danas za njega nemaju vakcinu.

Prema izveštaju SZO o širenju nove koronavirusne upale pluća od 12. februara 2020. godine, širom sveta je potvrđeno 45 171 slučaj bolesti, od kojih 44 730 u kontinentalnoj Kini, a jugoistočne provincije su glavna žarišta infekcije. Zatim se izdvajaju susedne teritorije Južne i Istočne Azije – Singapur, Hong Kong, Tajland, Južna Koreja, Japan, Malezija i Tajvan. Preostali slučajevi zabeleženi su širom sveta – u Nemačkoj, SAD-u, Francuskoj, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa čak i Rusiji. Broj smrtnih ishoda od infekcije je 1115, od kojih se većina nalazi u epicentru infekcije.

Krajem januara republikanski senator Tom Koton, koji predstavlja Arkansas, napisao je na svom zvaničnom Tviter nalogu da bi koronavirus mogao biti jedan od projekata bakteriološkog ratnog programa koji je potencijalno pokrenula Kina:

„Još uvek ne znamo odakle potiče koronavirus. Možda sa pijace (divljih životinja – ur.), farma, kompanija za preradu hrane. Želim napomenuti da u Vuhanu postoji jedina super laboratorija za biološku sigurnost četvrtog nivoa u Kini koja radi sa najsmrtonosnijim patogenima na svetu, uključujući koronavirus”.

Iz očiglednih razloga, kineski ambasador u Sjedinjenim Državama negirao jeKotonovu teoriju kao preventivnu meru koja poziva na izbegavanje „širenja panike, kao i rasne diskriminacije i ksenofobije, što bi zaista moglo naštetiti zajedničkim naporima u borbi protiv novog koronavirusa“. Međutim, moguće je da je američki političar, igrajući se pravilom „najbolja odbrana je napad“, pokušao da skrene pažnju sa druge verzije, manje profitabilne za SAD, ali više podržane logičkim pretpostavkama.

SAD su poznate po svojoj alarmantnoj aktivnosti u sponzorisanju laboratorija za biološko oružje koje proučavaju patogene biološke uzročnike, „dobijanja biološkog materijala za buduće eksperimente“, kao i u razvoj i uvođenje novih tehnologija u vojnu sferu. Poseban interes je geografski položaj takvih laboratorija; to su zemlje zapadne i centralne Azije – Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Uzbekistan i Gruzija. Primećujemo i sporazum potpisan 2005. godine između Ministarstva zdravlja Ukrajine i Ministarstva odbrane SAD, prema kojem se „u cilju pomoći Ukrajini u sprečavanju širenja tehnologija, patogena i znanja smeštenih u Istraživačkom institutu za epidemiologiju i higijenu u Lavovu, kao i drugim objektima u Ukrajinu, definisano od Ministarstva zdravlja Ukrajine, koja se može koristiti u razvoju biološkog oružja, u skladu sa odredbama ovog sporazuma, Ministarstvo odbrane SAD pruža Ministarstvu zdravlja besplatnu pomoć”.

Sledeće važno postrojenje je Lugar laboratorija, poznata i kao gruzijski istraživački centar u Tbilisiju, koja je na raspolaganju Nacionalnom centru za kontrolu bolesti i javnog zdravlja Gruzije i predstavlja američki investicioni projekat za stvaranje strateškog vojnog objekta. Laboratorija proučava posebno opasne zarazne bolesti, ali ona skriva prave motive svog istraživanja, što može ukazivati na mogućnost razvoja biološkog oružja. Izjave o opasnosti povezane sa aktivnostima ovog centra više puta su iznosali sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev, kao i brojni predstavnici ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Dostupni podaci sugerišu da su glavni vektori smera bakteriološke pretnje koje dolaze iz Sjedinjenih Država – Rusija i kontinentalna Kina.

Uzimajući u obzir više ukazane činjenice, pokušaćemo da postavimo hipotezu da je nova koronavirusna pneumonija provokacija SAD, američkog vojnog razvoja, uvedena putem laboratorija za biološko oružje smeštenih u zapadnoj Aziji, kako bi se uništio glavni rival Amerike – Kina. Svrha uvođenja takvog sredstva borbe nije samo stalna pretnja jačanju ekonomskog uticaja obećane zemlje, već će i Sjedinjene Države dobiti najveću korist od trgovinskog sporazuma sklopljenog sa Kinom – uostalom, s oslabljenom ekonomijom

koronavirusom pristaće na znatno manje povoljne uslove za to lakše. U ovom slučaju radi se o etničkom ratu vođenom novim bakteriološkim oružjem.

Naravno, takvu verziju neće službeno potvrditi nijedna vladina agencija, jer je njen sadržaj blizak teoriji zavere. Slično gledište deli i italijanski politički ekspert Tiberio Graciani, koji je komentarisao situaciju na sledeći način:

„Trenutno ne postoje tačne informacije koje bi mogle da potvrde veštačko stvaranje koronavirusa kao bakteriološkog oružja. U osnovi, takve teorije dobijaju na popularnosti zahvaljujući medijima i društvenim mrežama i kao svoj cilj imaju širenje panike među stanovništvom. Ipak, treba imati na umu da ove takozvane “teorije zavere” stvaraju zavesu koja sprečava ozbiljne, konstruktivne i mirne diskusije o ovoj globalnoj epidemiji”.

„Po mom mišljenju, pitanje globalne zdravstvene krize ne može se svesti na nivo ideološke konfrontacije. Pa ipak, to ni na koji način ne bi trebalo da bude izgovor za nedostatak istrage laboratorija koje učestvuju u razvoju biološkog oružja“, dodao je g. Gracijani.

Zaključak se sam nameće: naravno, nemojte prerano stavljati teološke ideje zavere u masovnu svest civilnog stanovništva. Ipak, pitanje otvorenog i legalnog funkcionisanja zabrinjavajućih laboratorija jedno je od vodećih pitanja na političkom planu vladinih agencija svih zemalja svetske zajednice. Treba uložiti zajedničke napore u proučavanje aktivnosti centara za proučavanje biološkog materijala, koje ideološki i finansijski podržavaju Sjedinjene Američke Države. Jedan od prioritetnih zadataka je davanje Lugar laboratoriji u Tbilisiju međunarodni status, što će omogućiti nezavisnim stručnjacima iz Rusije, evropskih i zapadnih zemalja da u potpunosti učestvuju u njenim aktivnostima. To će povećati šanse za očuvanje prava na sigurno postojanje građana na obližnjim teritorijama.

Eliminate a competitor without much effort: can coronavirus be a successful project in the United States?

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime