EPIDEMIJA U SRBIJI NEĆE SKORO BITI ODJAVLJENA: Doktorka Darija objasnila o čemu se radi

0
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

Zamenica Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će prijavljena epidemija u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti Covid-19.

Kisić je u izjavi za Tanjug rekla da kada je reč o proglašenju epidemije da se polako stiču uslovi za njenu odjavu.

“Kada je u pitanju prijava epidemije i odjava sa određenog područja, to se radi po epidemiološkoj definiciji – kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period za neku bolest. Konkretno za Covid-19, to će biti kada više od 28 dana nemamo nijedan prijavljeni slučaj bolesti, kao i za sve druge epidemije”, rekla je Kisić.

Naime, postoji razlika između prijavljene i proglašene epidemije. Za prijavu epidemije zadužen je Gradski zavod za javno zdravlje, dok epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta “Batut”.

U Srbiji je zbog virusa korona epidemija proglašena, što je i podrazumevalo zabranu okupljanja na javnim mestima, zabranu predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova.

Govoreći o zatvaranju privremenih bolnica, Kisić je navela da kako se bude smanjivala potreba za popunjavanje kapaciteta, tako će se jedna po jedna privremena bolnica zatvarati.

“U ovom trenutku jedino je hala Čair u Nišu zatvorena, međutim, imamo najavu da će to biti i studentski dom u Nišu. Postepeno će se zatvarati jedna po jedna ustanova, jer vidimo da se smanjuje broj obolelih, a samim tim smanjuje se i potreba za kapacitetima za smeštaj zaraženih”, rekla je Kisić.

Na Beogradskom sajmu, navodi ona, smešteno je više od 100 pacijenata, te kada se njihov broj smanji ili steknu uslovi za preraspodelu u drugim privremenim smeštajima, Sajam će biti zatvoren, kao što je urađeno i u Čairu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime