Episkop Jerotej: Veronauka nije stvar nečije dobre volje

0

Sa zanimanjem smo u medijima pročitali izjavu neimenovanog lica iz Ministarstva prosvete da je pokrenuto niz sastanaka na zahtev Patrijarha da veronauka dobije status redovnog izbornog predmeta, kao i da se moraju sagledati i posledice takve odluke za druge izborne predmete i pravni okvir.

U isto vreme navedeno je da se tako važne stvari ne mogu menjati preko noći, kao i da se formira šira komisija koja bi se isključivo bavila ovim pitanjem, itd. itd. itd. Da nemamo poverenje u dobre namere Ministarstva prosvete zaključili bismo da je na delu stara birokratska smicalica: kada nećeš nešto da obaviš formiraš komisiju… Mada smo uvereni da to sada ipak nije slučaj, moramo konstatovati da takav seriozan pristup nije postojao kada je isti organ odlučio da Versku nastavu sa izbornog predmeta svede na nastavni program. To jeste učinjeno preko noći, bez ikakvog ozbiljnog rasmatranja, bez ikakvih konsultacija, čak ni formalnog, pismenog obaveštavanja Crkava i verskih zajednica. Još manje se mislilo, ili možda jeste, o posledicama. A posledice su: da je veronauka najčešće izbačena iz redovnog rasporeda časova i izvodi se kao pretčas ili kao sedmi ili osmi čas, a ne bi nas čudilo da je tada namera bila da Verska nastava ne postoji u školskom rasporedu.

Povremeno smo dužni i da sve nadležne državne organe podsetimo da pitanje izvođenja nastave veronauke, nije stvar nečije dobre volje. Po demokratskim i po načelima pravne države, kojoj i u ovom pogledu treba da težimo, radi se o restituciji, jer Verska nastava nije ukinuta nekom demokratskom procedurom, sprovođenjem zakona, nego je iz školskih programa u Srbiji likvidirana u isto vreme kada i desetine hiljada ljudi među kojima je bilo i stotinak pravoslavnih katiheta, kao i drugih veroučitelja.

Dužni smo da ovim povodom skrenemo pažnju na konfuziju koju stvaraju ovakve informacije jer kao organ Vlade Republike Srbije (Vlade, a ne jednog ministarstva), postoji Komisija za versku nastavu u školi čiji je zadatak da prati organizovanje i ostvarivanje verske nastave u školi. Ova Komisija je po sastavu, načinu rada i odlučivanja, verovatno jedan od najstručnijih, a svakako najdemokratičniji organ u državi i kao takva je spremna da nadležnim službama Ministarstva prosvete pomogne u razjašnjenju svih pitanja koja izazivaju nedoumicu.

Episkop toplički Jerotej,
Predsednik Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke

http://spc.rs/sr/episkop_jerotej_veronauka_nije_stvar_nechije_dobre_volje

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime