Erdogan zaključava Tursku!

0
Redžep Taip Erdogan, Foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFI

U zemlji sa skoro 84 miliona stanovnika dnevno je registrovano oko 150 smrtnih slučajeva, u poređenju sa 65 početkom meseca

Turska ponovo uvodi zaključavanje tokom vikenda u većini svojih provincija, a ograničenja su predviđena i tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Razlog je nagli porast broja zaraženih korona virusom za manje od mesec dana od kako su vlasti 81 provinciju svrstale u četiri kategorije ograničenja u okviru kontrolisane normalizacije, preneo je AP.

Od tada se broj zaraženih na dnevnom nivou gotovo utrostručio na oko 30.000, što odgovara rekordnim brojevima zabeleženim u decembru.

Istovremeno, u zemlji sa skoro 84 miliona stanovnika dnevno je registrovano oko 150 smrtnih slučajeva, u poređenju sa 65 početkom meseca.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade rekao da je 58 turskih provincija od ukupno 81, uključujući Istanbul i Ankaru, sada u “crvenom” i da će u njima važiti totalna ograničenja i subotom i nedeljom.

– Noćni policijski čas će se nastaviti i tokom vikenda – rekao je predsednik Turske.

Samo 17 provincija bilo je u “crvenoj” zoni 2. marta, kada su škole delimično nastavile sa radom, a kafićima i restoranima dozvoljeno da rade s pola kapaciteta, dok je policijski čas u nekoliko gradova za vikend bio ublažen.

– Povećanje broja slučajeva i pacijenata, kao i skok broja umrlih primoravaju nas da preispitamo postojeće mere – rekao je Erdogan u obraćanju naciji.

– Broj naših provincija koje su u crvenoj kategoriji, koja predstavlja kategoriju vrlo visokog rizika, dostigao je 58, što predstavlja 80 odsto stanovništva. Moraćemo da predvidimo neke ”žrtve” tokom meseca Ramazana – rekao je predsednik Turske.

Tokom Ramazana, širom Turske, restorani, kafići i slični objekti biće otvoreni samo za opciju prodaje za poneti, prenosi turska agencija Anadolija.

Ramazan počinje 13. aprila i traje do 13. maja.

ALO , TANJUG

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime