Eskobar ŠOKIRAO SVE! Lako ćemo sa Republikom Srpskom ona je najmanji problem

0

Uvereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put, izjavio je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u odboru američkog Senata.

Eskobar je poručio da je „vizija SAD za zapadni Balkan da je to region u Evropi, blizak NATO-u i protkan regionalnim integracijama“.

– Mi smatramo da svaka država ovog regiona treba biti u Evropskoj uniji i NATO-u. Oni koji još nisu za to, trebaju gajiti bliže odnose s tom alijansom. Srbija je dramatično pojačala svoje veze s NATO-om – istakao je Eskobar.

On je naveo i da SAD podržavaju i projekat Otvoreni Balkan.

Istakao je i da SAD „vrlo agresivno“ zastupaju ove pozicije.

Osvrćući se na stanje situacije u BiH on je, odgovarajući na senatorsko pitanje šta još i više SAD mogu uraditi, Eskobar je istakao da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je „jako težak akter“, nije jedini problem.

– Temeljni problem u BiH nije etnonacionalizam, već korupcija. Ona sprečava BiH da napreduje, ona je treća po korupciji u Evropi, ima najveću stopu odliva stanovništva i sve je to bitno usporava na putu integracija. Mi se borimo da odnosi budu bolji, da stanje bude bolje, da odnosi između Bošnjaka i Hrvata budu bolji, da se Srbi vrate u institucije. Dok se to ne desi, mi radimo sa opozicijom i radimo na tome da Dodika onemogućimo u pravljenju još veće štete – rekao je Eskobar.

Eskobar se požalio da proces integrisanja BiH u EU ide sporo. S jedne strane je to zamor EU od proširenja, a s druge nespremnost aktera u BiH da provode neophodne reforme.

Eskobar je i stava da su neophodne postepene promene Ustava BiH, da se Izborni zakon treba promeniti i SAD će na tome nastaviti da rade.

Upitan „šta je pošlo po zlu“, te „zašto nismo otišli dalje od Dejtona“, Eskobar je istakao da je ključni problem – korupcija.

– Ona je zarobila BiH i ima užasne posledice. Ne samo kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, već i odlaska ljudi. Međutim, uvereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put – rekao je on.

Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promeni.

– Mi imamo plan za BiH i ostvarićemo ga – istakao je Eskobar.

(politicki.ba)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime