EU parlamentarci žele da proglase abortus temeljnim pravom!

0

Abortus bi trebao postati “temeljno pravo” u Evropskoj Uniji, tvrdi veliki deo poslanika u Evropskom parlamentu u predlogu koji je u utorak predstavljen.

Predlog koji su izneli političari iz levičarskih pro-EU frakcija S&D Group, Renew Group, European Greens i Left Group takođe pozivaju na direktnu osudu odluke Vrhovnog suda SAD-a.

Navodeći “štetne posledice” presude Vrhovnog suda SAD-a, predlog kaže da bi Evropski parlament trebao pogurati dodavanje “prava na abortus” temeljnim pravima Evropske unije, što je potez koji bi bio u jasnoj suprotnosti s nekima državama članicama unutar unije koje su ograničile praksu abortusa.

Ovaj predlog oštro je osudio evroparlamentarac iz grupe ECR Cristian Terhes, koji je rekao da EU postaje upletena u “kulturu smrti i siromaštva”.

“Kada su prošle godine tokom Covida prisiljavali zdrave ljude da ostanu zaključani u svojim domovima, niko od vođa koji podržavaju abortus nije uzviknuo ‘Moje telo, moj izbor’. Svi su tvrdili da vlada zna što je najbolje za njih,” rekao je Terhes dodavši da je “nerođeno dete osoba, poseban ljudski život… kojem je potrebna nega i zaštita svih nas.”

“Sve povelje o pravima započinju s pravom na život, jer je to pravo koje se mora zaštititi kako bi ljudi imali sva druga prava zaštićena,” nastavio je rumunski predstavnik.” Trenutna rasprava, da neko ima temeljno pravo na abortus, što znači da ima pravo na prekid drugog života, menja celokupnu pravnu konstrukciju zapadnog sveta.”

EU parlamentarci žele da proglase abortus temeljnim pravom!

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime