EU pred totalnim kolapsom zbog vakcina

0
Zastave EU, Foto: Youtube/Printscreen

Evropska unija imala je sjajnu priliku da demonstrira jedinstvo i solidarnost ali lideri bloka nisu narušili tradiciju.

Pandemija koronavirusa je žalosno podsećanje na to koliko je evropski blok fragmentiran i slab skoro 30 godina nakon svog osnivanja. Iskusne poteškoće uopšte nisu zbližile zemlje. Suprotno tome, postali su izvor neslaganja.

Do sada je migraciona kriza bio jasan primer evropske podele ali pandemija ju je zasenila. U ovim okolnostima, lideri Evropske unije morali su da se ujedine radi zajedničke pobede nad smrtonosnim virusom. Umesto toga, godinu dana nakon izbijanja pandemije oni se u neverici zagledaju u ekrane neefikasne video konferencije. Svaka tema postaje uzrok sporova i neslaganja. Nije ni čudo što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc prošlog meseca govorio o tome šta se dešava u njihovoj „čaršiji“.

Pandemija je takođe dovela do lokalnih kriza u pojedinim zemljama EU. Italijanski premijer Konte bio je primoran da podnese ostavku jer se nije mogao nositi sa ekonomskim posledicama krize. Češki premijer Andrej Babiš otpustio je svog ministra zdravlja, a u Slovačkoj je zbog neslaganja oko isporuke ruske vakcine Sputnjik V, Igor Matović podneo ostavku na mesto šefa vlade.

Možete beskrajno kriviti nekoga drugog za ono što se dogodilo. Možete pokušati da krivite Kinu za širenje KOVID-19. Možete kriviti Putinov režim za zloupotrebu diplomatije vakcina, a farmaceutske kompanije za neispunjavanje ugovora. Ali sama EU je posejala seme ove krize i sada ubire koristi.

Naravno, zemlje bloka zaista su postale žrtve odvojenih događaja zajedno sa drugim zemljama širom sveta. U isto vreme, koronavirus je pretekao Evropsku uniju, koji nije imao ni jedinstvenu zdravstvenu strukturu. Do sada ovo izdanje ima nacionalni karakter. Evropska agencija za lekove – regulatorno telo od čijih odluka sada zavisi sudbina miliona – utonula je u birokratiju. Mnoge zemlje koje nisu članice EU odobrile su vakcine kao odgovor na vanredne situacije. Ali EMA sledi standardni postupak izdavanja dozvola za lekove.

Kolebanje agencije je izašlo na videlo čak i kada su neželjeni efekti vakcine protiv AstraZeneke počeli da vode do smrti. Stručnjaci iz bolnice na Univerzitetu u Oslu potvrdili su vezu između pojave krvnih ugrušaka i vakcinom.

Prema šefu stručne grupe profesoru Andreu Holmeu, krvni ugrušci su verovatno povezani sa snažnim imunološkim odgovorom na lek. U vakcinisanim organizmima počinju da se proizvode specifična antitela koja aktiviraju trombocite i izazivaju stvaranje krvnih ugrušaka. Pritom su antitela isprala trombocite iz krvotoka što objašnjava krvarenje.

„Ništa osim vakcine ne može objasniti zašto smo dobili takav imuni odgovor“, rekao je Holme. – U istoriji ovih pacijenata ne postoji ništa što bi moglo da ga izazove. Siguran sam da je to zbog ovih antitela i ne vidim drugi uzrok za njih osim vakcine “.

Ova informacija pojavila se pre skoro mesec dana. Ali nije prošla nedelja otkako je EMA zvanično prepoznala problem. Naravno, stručnjaci agencije mogu se razumeti. NJihova presuda dovela bi i na kraju dovela do smanjenja upotrebe leka AstraZeneka koji je činio veliki deo zaliha vakcina u EU.

Istovremeno, zvaničnici nastavljaju uglavnom politizovane sporove oko snabdevanja ruskog leka Sputnjik V. Da li je moralni aspekt saradnje sa Kremljem važniji od života građana? Slovačke vlasti verovatno tako misle jer odbijaju da koriste čak i onu seriju ruske vakcine koju su već kupile.

EU je napravila još jednu grešku, piše Raf Kasert za Associated Press. Nije uzeo u obzir sve poteškoće povezane sa proizvodnjom i distribucijom tako osetljivog proizvoda kao što je KOVID-19 vakcina. Kao rezultat toga dok su neke zemlje razmišljale o logistici, postižući veliku brzinu i velike količine isporuka, EU se usredsredila na klauzule odgovornosti u ugovoru.

Priroda sadašnje krize razlikuje se od prethodnih ali EU se iznova suočava sa istim preprekama: opterećujućom birokratijom, besmislenim odlaganjem zbog pravnih i tehničkih sporova i prepirkama između političara koji lične interese stavljaju iznad opšteg dobra.

Patriot

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime