EVO KO JE ČOVEK KOJI ŽELI DA UHAPSI PUTINA! Prati ga obezbeđenje, ali se ne PLAŠI – a sve je počelo zbog Jugoslavije…

1
Foto: Screenshot Youtube

Britanski advokat Karim Kan, kao glavni tužilac MKS-a, posetio je Ukrajinu i bio ganut prizorima uništenog sirotišta

Može li Vladimir Putin da bude uhapšen? Odgovor na to pitanje traži advokat koji se bori da ga stavi na optuženičku klupu – Karim Kan, glavni tužilac MKS. On je optužio ruskog lidera za ratne zločine i opisao slučaj kao „odlučujući trenutak“ za međunarodnu pravdu.

Kolevke su bile prazne, red pregrada pun igračaka i malih cipela. Dečji crteži na zidovima, u daljini zvuk granatiranja. Britanski advokat, u panciru i kacigi, zurio je u napušteno ukrajinsko sirotište, a veruje se da su deca koja su tamo donedavno živela među hiljadama koje su oteli Rusi. Kao otac troje dece, Karim Kan je bio vidno dirnut prozorom, uveren da kao tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) može nešto da uradi po tom pitanju.

„Možete da pročitate izveštaje i vidite fotografije, ali ništa nije tako ubedljivo kao što ste tamo – na zemlji“, rekao je Kan (52) po povratku sa prve linije fronta, što je bila njegova četvrta poseta Ukrajini od ruske invazije. „U svojoj glavi suprotstavljaš decu, zvukove života, sa praznim zgradama i krevetićima, otvaraš ormane, vidiš male cipele i njihove igračke i shvatiš da to nisu brojevi, to su ljudska bića. Razmišljam o tome šta oni su prošli i znam da ih zakon mora zaštititi“, rekao je Kan.

Dok je Kanov telefon u petak uveče bio zakrčen porukama čestitki i zahtevima medija, on je rekao da oseća „pomešane emocije“ zbog tragičnih okolnosti. Takođe razume razmere izazova sa kojima se sud suočava. Privođenje Putina pravdi bilo bi zapanjujuće dostignuće za sina dermatologa i medicinske sestre, rođenog u Edinburgu, koji je studirao pravo na Kraljevskom koledžu u Londonu, piše Jutarnji list. U sferu ljudskih prava ušao je zgrožen dešavanjima na Balkanu, počevši od kancelarije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali i zbog toga što je njegova porodica iz sekte Ahmadija, koja se već duže vreme suočava sa progonom u Pakistanu.

Takođe je branio počinioce, uključujući Saifa Gadafija, sina libijskog diktatora, i Tejlora, što smatra prednošću. Njegov krajnji cilj je da oživi narušenu reputaciju MKS-a, koji je za 20 godina postojanja potrošio više od 1,5 milijardi funti i osudio samo deset ljudi. U nekim oblastima, kao što je upotreba se**ualnog nasilja kao ratnog oružja, osudio je samo jednu osobu, iako su stotine hiljada žena silovane u ratu tokom tih godina. S obzirom na to da oni koji se suprotstave Putinu imaju tendenciju da završe nesrećno, Kan putuje uz obezbeđenje, ali je insistirao da ga neće pojačati.

„Uvek sam zabrinut za bezbednost žrtava ili svedoka, ali se ne plašim sopstvene smrti. Radim svoj posao i znam šta dolazi sa tim“, kaže Kan.

(MONDO)

1 komentar

  1. Vrlo interesantno! Otisao covek malo da obidje Ulrajinu, zgrozio se i odmah seo u
    I napisao tuzbu. Dobro, bio je nekoliko puta, onako turisticki. Odluku je doneo SAM, ma ni skucajno mu nije niko naredio. Istina cuo je da su mnogi politicari Zapada spominjali Haski sud, Putina, zlocine, ali drugacije je kada vidis sam a uz to si na mocnom mestu pa mozes da reagujes. Da se nije slucajno nasao tamo niko ne bi preduzeo nista, a eto on moralan covek, zgrozio se pa se odmah uhvatio pera.

    Zapad je krenuo stopama nacizma! Politicki proces mu je potreban prvo da pokusa srusiti Putina, drugo da onemoguci mir ( dalje ubijanje dece…hmm jer se grozi ) i nakon svih mogucih sredstava konacno su se setili i Haskog suda. To sto zapadnjacka politicka elita igra najprljaviju igru ne iznenadjuje. Neprijatno je saznanje da su Evropljani listom podrzali osmogodisnje nacisticko divljane po Donbasu, da su pomogli nacistickim snagama u Ukrajini u nameri da izvedu Oluju u Donbasu i da su konacno potaknuli rat i da ga odrzavaju u nadi da ce uspeti da Rusiju obore na noge i da je raskomadaju. Sta je sledece? Srbiju su sredilinpo kratkom postupku i osigurali jos jednu sigurnu NATO lokaciju – sada je Balkan njihov. Hoce li preci na zemlje u okruzenju Rusije? Lako je svugde kao i u Srbiji slomiti politivke karikature. Nije dobro a mozda i jeste. Kad narod cuti i treba mu ovakva kuhinja. Kada se pocnu osecati sve gorevi gorevposledice ne znam na koga ce da se zale.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime