EVO ZAŠTO SRBI TUGUJU ZA CRKVOM U KONJEVIĆU: Tu je pre jednog veka bila kula u kojoj su ubijani Srbi! Otkud Orlovićima ta parcela?

0

Srpska pravoslavna crkva u selu Konjević Polje u opštini Bratunac koja je juče srušena, podignuta je na mestu gde je pre 100 godina stajala kula u kojoj su mučeni i ubijani lokalni Srbi.

Crkva čiji su temelji doslovno na krvi srpskih mučenika posvećena je Usekovanju Svetog Jovana Krstitelja u selu Konjević Polje u opštini Bratunac u eparhiji Zvorničko-tuzlanskoj. Nije jasno otkud ta parcela Orlovićima, mada i po katastru je svega nekoliko metara crkva bila u dvorištu koje pripada Fati.

Fata Orlović nije htela da se dogodi sa srpskim predstavnicima oko nadoknade za taj deo parcele, pa joj sada neće smetati, kako je rekla, da najslađu kafu pije na tom mestu – mučilištu za Srbe.

Hram je podignut 1998. godine a oltarski deo hrama (oko tri metra) je na privatnom imanju muslimanske porodice Orlović.

 

Orlovići su odbili svaku novčanu ponudu da im se isplati taj obodni deo imanja, pa su lokalne vlasti, na nivou mesne zajednice, dopremile sredstva za rušenje i izjutra započele sa razaranjem hrama.

Kurir.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime