EVROPA DREŠI KESU, PUTIN TRLJA DLANOVE Sankcije, kakve sankcije?

0
Foto: Screenshot Youtube

Po svemu sudeći, izgleda da je EU prošle godine kupila rekordnu količinu ruske nafte

Indija ima koristi od uvoza ruske nafte po sniženim cenama usred evropskih sankcija i prodaje tu istu naftu tržištima EU po punoj ceni nakon što je preradi.

Uvoz rafinisane nafte u EU iz Indije porastao je na rekordne nivoe 2023. godine, dok se uvoz ruske sirove nafte u Nju Delhi više nego udvostručio na godišnjem nivou.

To znači da su potrošači u Evropi verovatno dobili ogromne količine benzina, dizela, kerozina i drugih naftnih proizvoda koji potiču iz Rusije preko Indije prošle godine, uprkos sankcijama uvedenim Rusiji.

Indija je prošle godine postala vodeći svetski uvoznik ruske sirove nafte, prema tržišnim podacima kompanije „Kpler“ koje je analizirao „Independent“, uvozeći u proseku 1,75 miliona barela dnevno što je povećanje od 140 odsto u odnosu na 2022.

Istovremeno, uvoz rafiniranih proizvoda u Evropsku uniju iz Indije porastao je za 115 odsto, sa 111.000 barela dnevno u 2022. na 231.800 barela dnevno u 2023. godini, što je najviše u poslednjih sedam godina koje je analizirao „Kpler“ i najverovatnije najviši ikada.

„To je dvosmerna ulica – Indija je bila u mogućnosti da kupi jeftinu naftu za svoje rafinerije, zatim je uspela da preradi tu naftu i proda rafinisane proizvode po punoj ceni, i na tržište (Evropu) koje je spremno da plati za njih jer očajnički treba da nadoknadi gubitak sankcionisane ruske nafte“, rekao je za „Independent“ analitičar „Kplera“ Met Smit.

Prihodi od nafte su oslonac ruske ekonomije, zbog čega su evropske zemlje, G7 i Australija uvele sankcije na naftu i derivate Moskvi i pokušale da ograniče cene od 60 dolara po barelu.

Činjenica da bareli nafte poreklom iz Rusije još uvek ulaze u Evropu preko trećeg tržišta naglašava koliko taj plan nije uspeo.

Kompanije za praćenje trgovine naftom kažu da je nemoguće razlikovati koji rafinisani proizvodi potiču od ruskih materijala nakon što su prerađeni u drugoj zemlji. Ali praćenje uvoza sirove nafte i izvoznih odredišta rafinisanih proizvoda iz određenih objekata može da pruži neku ideju.

Jedan takav primer je rafinerija „Džamnagar“ na zapadnoj obali Indije, koja je vodeća destinacija za rusku naftu koja stiže u Indiju, prema „Kpleru“.

Sirova ruska nafta činila je 34 odsto uvoza rafinerije (400.000 barela dnevno), dok je 770.000 barela dnevno stizalo iz drugih zemalja. A od izvoza rafinerije 2023. godine, oko 30 odsto je išlo u Evropu.

„Nemoguće je izvući rusku naftu ili proizvode napravljene od ruskog materijala sa globalnog tržišta. Rusija je takođe toliko bitan igrač da je nemoguće u potpunosti da iskoreniti rusku ponudu sa globalnog tržišta jer bi to izazvalo skok cena“, objasnio je Smit.

Oko 20 od 27 zemalja EU uvezlo je rafinisane proizvode iz Indije prošle godine, pri čemu je Holandija činila 24 odsto ukupnog obima. Slede Francuska sa 23 odsto, Rumunija sa 12 odsto i Italija i Španija sa po 11 odsto. Indija je takođe izvozila rafinisane proizvode poput benzina, mlaznog goriva i dizela u Nemačku i Belgiju sa po 7 odsto, prenosi RT Balkan.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime