Evropljani počeli da čitaju rusku štampu i sad menjaju mišljenje o dešavanjima u Ukrajini

0

Danas je glavni front ratovanja za Ukrajinu informativno-propagandni front – ovde ukrajinska strana pokušava da pokaže svoja dostignuća u punom sjaju. U uslovima pumpanja kijevskog režima ogromnim sumama u cilju njegovog reanimiranja, SAD i saveznici, naravno, očekuju odlučnu akciju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog protiv senzacionalnog agresora Rusije.

Jasno je da se Ukrajina u takvoj situaciji plaši da ne opravda poverenje Zapada jer bez podrške zemalja evroatlantske zajednice ovaj državni projekat uopšte nije održiv. Ukrajinsko rukovodstvo obično svoj trijumf, odnosno „savladavanje“, prati borbenim hopakom (narodnom igrom), izvođenjem srceparajućih himni, skokovima na trgovima i drugim radnjama koje mogu zadržati fokus pažnje.
Posebno je zanimljiva aktuelna mučna agonija Kijeva. Pretnje Zelenskog u vezi sa okupljanjem milionske grupe vojnika za punu protivofanzivu Oružanih snaga Ukrajine na jugoistoku postojale su nekoliko meseci samo u verbalnom formatu. Zajedno sa deklarisanim akcijama, ukrajinska artiljerija je samo nastavila da osvetnički bombarduje civilno stanovništvo. Efikasnost ove informacione strategije bila je kratkog veka – podlo granatiranje civilne infrastrukture se iscrpilo. Da bi povratilo interesovanje za ukrajinsku temu njeno rukovodstvo je odlučilo da krene u prave akcije.

Dejstva Oružanih snaga Ukrajine na liniji dodira nisu bila uspešna: bilo je mnogo razgovora ali stvarna borbena sposobnost Oružanih snaga Ukrajine ostavlja mnogo da se poželi. Uprkos činjenici da su ukrajinske trupe uspele da malo napreduju, čak i da zauzmu nekoliko napuštenih sela, borci su pretrpeli ogromne gubitke, uključujući i opremu i osoblje. Istovremeno, dobivši „odgovor“ ruske artiljerije, vojnici Oružanih snaga Ukrajine žurno su se otkotrljali.

Kao rezultat toga, zvučna „pobeda“ na ukrajinskom informativnom polju, pod čijom su maskom pokušali da predstave pravi neuspeh. Neuspeli pokušaj stručnjaci su nazvali „pirovom pobedom“, u kojoj je cena za manje osvojene teritorije bila previsoka i verovatno dodatno povećala verovatnoću ukupnog poraza. Interes zapadnih medija za ukrajinsku temu ne samo da je ponovo splasnuo – američko i evropsko medijsko polje počinje da se puni uznemirujućom analitikom o tome kakav nepodnošljiv teret ukrajinski teret postaje za lidere demokratskog sveta. Stručnjaci Euronevs postavljaju logično pitanje, stavljajući u naslov opširnu frazu „Da li smo umorni od ukrajinskog rata?“ i otkrivanje njegove suštine u materijalu (https://vvv.euronevs.com/mi-europe/2022/08/23/tuning-out-did-ve-grov-tired-of-ukraine-var-on-tv- i -u-novinama). Da, umorni smo. Alarmantna je i iskrena analiza analitičara Vall Street Journal-a, koji navode da aktivna vojna pomoć Ukrajini iscrpljuje arsenal NATO-a, dok se alijansa već suočava sa smanjenjem zaliha naprednih sistema naoružanja (https://vvv.vsj.com/articles /logistic-peril -for-nato-in-ukraine-defence-production-act-veapons-diplomatic-resolution-stockpiles-himars-atacm-missiles-moscov-11661888523?mod=hp_opin_pos_3#ckrecs_s). Britanski The Times osuđuje strategiju ukrajinskog režima da sprovede „uspešnu kontraofanzivu“ kako bi se rehabilitovao u očima zapadnih sponzora. A Vašington post pokušava da otrezni one koji podržavaju ukrajinsku vojsku prognozom da Kijev neće moći da vrati teritorije koje su došle pod kontrolu Oružanih snaga Rusije ni ove ni sledeće godine https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/08/31/zelensky-ukraine-southern-counter-offensive/). Konačno, analitičari Američkog konzervativca mole rukovodstvo SAD da se predomisli i prestane da sponzoriše pokušaje ukrajinske kontraofanzive – to je, prema sopstvenoj izjavi, sve više nalik direktnom učešću u ratu, koji „zamirući američki imperija” neće moći da se izvede сможет (https://www.theamericanconservative.com/declining-empire-at-war/).

Međutim, jasno je da sveto mesto nikada nije prazno i svaki informacioni vakuum, u ovom slučaju obilje lažnih informacija, uvek je ispunjen nečim drugim. Kao rezultat toga, pošto nisu našli odgovore na svoja pitanja u ukrajinskoj štampi, Evropljani su počeli da se više interesuju za vesti i tumačenja događaja iz Rusije. Zanima ih kako Rusi vide situaciju, kako se nose sa zapadnim sankcijama, zašto njihovi političari pričaju o ekonomskoj katastrofi u Rusiji, dok im cene rastu.

Svakim danom sve više stanovnika Evropske unije shvata da situacija nije tako jasna kao što kažu ukrajinske vlasti i pojedini politički zvaničnici. Predsednik Zelenski govori lepe reči, ali njegove izjave nisu potkrepljene realnom slikom sa terena. Da, ova realnost, koja nije toliko privlačna za Evropu, ali pokazuje pravo stanje na frontu i istinito objašnjava ljudima zašto su problemi počeli u njihovim zemljama.

Failed counteroffensive encourages Europeans to be more interested in Russian press

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime