EVROPSKA KOMISIJA PODNELA PREDLOG! Ovo je novi datum, mnogo je važno za Srbiju

0

Nakon predloga Evropske komisije odluku donosi Evropski parlament i Evropski savet.

Evropska komisija predložila je pomeranje godine titule Evropske prestonice kulture zbog pandemije virusa korona, te bi Novi Sad umesto 2021. tu titulu mogao da ponese 2022. godine.

Za gradove koji ove godine nose titulu, Rijeka (Hrvatska) i Galvej (Irska), Evropska komisija dala je predlog da titula važi do 30. aprila 2021. godine, dok bi gradovi koji je trebalo zajedno sa Novim Sadom da ponesu titulu, Elefsina (Grčka) i Temišvar (Rumunija), bili Evropske prestonice kulture 2023. godine.

„Rijeka i Galvej zaslužuju fer priliku da se vrate nakon ovog koraka unazad i da prikažu svoju otpornost i kreativnost. Otvaranje srca i uma, dobrodošlica različitosti publika i umetnika uvek su bili osnova Evropske prestonice kulture. Tako će i ostati. Sigurna sam da će Novi Sad, Temišvar i Elefsina uz dodatno vreme prebroditi trenutne poteškoće u kulturološkom i sektoru turizma i da će mobilisati značajne investicije, uključujući solidarnost na evropskom nivou“, rekla je predstavnica Evropske komisije, Margaristis Šinas.

Nakon predloga Evropske komisije odluku donosi Evropski parlament i Evropski savet.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel izjavila je da je kultura teško pogođena pandemijom, što nije zaobišlo ni Evropske prestonice kulture.

„Iako su njihovi timovi i partneri pokazali energičnost, entuzijazam i profesionalnost, Rijeka i Golvej nisu mogli da sprovedu planirane programe Evropske prestonice kulture za 2020. Nadam se da će oba grada maksimalno iskoristiti ponuđenu mogućnost da produže tu svoju posebnu godinu. Sigurna sam da će Temišvar, Eleusina i Novi Sad, sledeće Evropske prestonice kulture, dobro iskoristiti dodatno vreme za pripremu ambicioznih programa“, rekla je Gabrijel.

Inicijativa Evropska prestonica kulture pokrenuta je 1985. godine i od tada se razvila u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Evropi.

Gradovi se biraju na osnovu kulturnog programa koji moraju da imaju vidljivu evropsku dimenziju, da podstiču učešće i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih učesnika te doprinositi dugoročnom razvoju grada i njegove okoline.

Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i ekonomsku situaciju izabranog grada i njegovog okruženja, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Espreso, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime