Fajon: Demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u Srbiji

0
Beograd, 31. oktobra 2019.- Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruzivanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon (na slici), koja ce ucestvovati u narednom medjustranackom dijalogu o izbornim uslovima, izjavila je danas da je tokom boravka u Beogradu razgovarala sa razlicitim partnerima, kao i sa opozicionim strankama, ali da jos ne moze da kaze kakav ce biti format sledecheg sastanka."Razgovarali smo o svim mogucnosima kako bi napravili moguchu situaciju za njih da se sa jedne strane vrate u parlament, a sa druge strane da ucestvuju na izborima", rekla je Fajon novinarima u Skupstini Srbije. FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, piše predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon u autorskom tekstu za NIN.

Ona kaže da u EU, kao glavna briga, ostaju mediji.

“Činjenica je da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u ovoj zemlji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, što je nedopustivo. A govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti”, napisala je Fajon u autorskom tekstu za NIN.

Fajon, koja je i šef Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji i pridruživanje EU i Srbije, ocenila je da vladajuće stranke moraju sprovesti preporuke za slobodne i poštene izbore u ovoj godini, kao i da očekuje da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje.

“Žalim što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora, a zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave”, ocenila je Fajon.

Ona navodi da bi na izbore trebalo da izađe barem 40 odsto glasača, jer je, kako smatra, u suprotnom to samo još formalna demokratija.

Kako je navela, zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU porodici, ali se i dalje suočavaju sa problemima poput demokratije, vladavine prava, a naročitu zabrinutost izaziva ugrožavanje slobode medija.

“Bitno je naglasiti da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu jednoga dana postati članice EU, ali neke će u tom procesu evropskih integracija biti brže, a neke sporije. Svih šest zemalja u regionu imaju još uvek jasnu perspektivu, a to je članstvo u EU, ali sve zavisi koliko brzo će one biti spremne”, navela je Fajon.

Kaže i da ulazak Srbije i Crne Gore u EU u najoptimalnijim uslovima do 2025. godine treba da bude cilj, ali da to zavisi da li će zemlje ispuniti sve uslove.

“Neka postupci Francuske ne obeshrabruju zemlje Zapadnog Balkana, jer proces proširenja i dalje traje i nikada se nije zaustavio”, napisala je Fajon.

Ona je istakla da je Srbija veoma važan akter za zemlje Zapadnog Balkana i da je njena uloga bitna za mir i stabilnost u regionu, istovremeno i najspremnija zemlja da postane prva sledeća članica EU.

“Uverena sam da zajendičkim radom možemo prebroditi prepreke i dokazati da je put reformi najbolji i pravi put”, navela je Fajon.

Joksimović: Fajon da se drži svog mandata i objektivnosti

Kopredsedavajuća Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Tanja Fajon izgleda je vrlo “široko” shvatila svoj mandat, pa se duboko involvirala i to na neobjektivan način, u političke procese u Srbiji, smatra Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

Fajon svojim ovakvim postupanjem i izjavama izlazi iz okvira mandata koji joj je poveren, jer prilično olako, izraženo subjektivno i politički intonirano iznosi ocene o stanju vladavine prava u Srbiji, a posebno neobjektivno o dometima međupartijskog dijaloga o unapređenju izbornim uslovima, kaže Joksimović.

“Očigledno je da Fajon nije spremna da pozdravi napredak učinjen od strane predstavnika SNS do kojeg je došlo u dijalogu o unapređenju izbornih uslova sa predstavnicima opozicije, koji se odvija uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, a u kojem je vladajuća partija dobrovoljno pristala na izmenu tri Zakona koja su u suštinskom smislu značajna za izborni proces”, izjavila je Joksimović za Tanjug.

Na pitanje o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, Joksimović odgovara da je ta inicijativa, koju je pokrenuo SNS, legitimno pravo vodeće stranke da iznese inicijativu vezanu za izborno zakonodavstvo, a kojim se sustinski i dodatno unapređuje reprezentativnost nijansiranih interesa građana Srbije.

“Pa nije valjda da se odobrava samo ono sto iznose pojedine opozicione partije? To bi govorilo o tome da dijalog ima za cilj da se stavi u funkciju davanja podrške jednoj strani koja se pritom zalaže za bojkot izbora, i pored sustinski unapređenih izbornih uslova. Nadam se da to nije ideja EP, i očekujem da Fajon ne zaboravi da ne predstavlja samo sebe i svoje političke ideje, već veliki i šaroliki Evropski parlament”, navela je Joksimović.

Fajon, Varheji, Bilički 6. i 7. februara u Beogradu

Fajon je najavila da će 6. i 7. februara sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom posetiti Beograd.

To će, kako je saopštila za Radio Slobodna Evropa (RSE), biti prilika da se “detaljno razmotre sva aktuelna politička dešavanja”.

“Imala sam uvid u Predlog zakona o smanjenju izbornog praga i svakodnevno pratim političku raspravu o toj temi”, navela je Fajon u pisanom odgovoru za RSE podom predloga da se izborni cenzus spusti sa pet na tri procenta.

Fajon, koja je i predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU kaže da će parlamentarni izbori u Srbiji značajno obeležiti dalji proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

“Želim da Srbija i njeni građani napreduju na konstruktivan i smiren način bez negativne ili nacionalističke retorike, kako bismo postigli najbolje moguće rezultate za dobrobit svih u našim razgovorima kojima posreduje Evropska unija”, zaključila je Fajon.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime