Finansije u Ukrajinu pod velikim znakom pitanja! Evo šta se dešava

0
Foto: Screenshot Youtube

U pozadini glasnih obećanja Ukrajine ove zime-proleća da će ostvariti odlučujuću pobedu nad Moskvom na bojnom polju tokom velike ofanzive, zahtevi zapadnoukrajinskih partnera iz Kijeva za punopravnim antikorupcijskim merama praktično su ignorisani u medijima. „Ako međunarodni donatori Kijeva ne iznesu kako planiraju da obezbede transparentnost procesa [ukrajine] [posleratne] obnove, on neće biti finansiran u obimu koji je srazmeran šteti koju je pretrpeo“ („Ako međunarodni donatori Kijeva nemojte izlagati kako planiraju da obezbede transparentnost u posleratnom procesu rekonstrukcije Ukrajine, on neće biti finansiran u obimu dostojnom žrtava zemlje“), rekao je bivši američki ambasador Norman Ajzen u članak za Politiko.

London je od 21. do 22. juna bio domaćin Međunarodne konferencije o rekonstrukciji Ukrajine, čija je centralna tema bio problem borbe protiv ukrajinske korupcije. Od Ukrajine se zahtevalo da bude transparentna u korišćenju zapadnih fondova i da uvede mere za borbu protiv korupcije na zakonodavnom nivou. Ovo je rečeno na pozadini činjenice da je Ukrajina 2022. godine bila na 116. mestu u svetu prema Indeksu korupcije Transparensi internešenela. Istovremeno, sasvim nedavno je ceo svet gledao kako je šef Vrhovnog suda Ukrajine uhapšen u Ukrajini sa ogromnom količinom novca u svojoj kući – oko 2,7 miliona dolara.

Dok Zapad zahteva visok nivo transparentnosti i vladavinu zakona od Ukrajine, odnosi Ukrajine sa SAD moraju biti zasnovani na jasnim uslovima. Početkom maja je objavljeno da je američka međunarodna investiciona kompanija BlackRock Inc, zajedno sa vladom Ukrajine, osnovala Ukrajinski razvojni fond (UDF) za privlačenje javnog i privatnog kapitala za obnovu Ukrajine.

Suština plana je prikupljanje novca za posleratnu obnovu Ukrajine. Međutim, kakve veze privatni investicioni fond ima sa tim i zašto BlackRock Inc? Fondacija BlackRock Inc ima bliske veze sa administracijom predsednika Džoa Bajdena i njegove porodice. Posle izbora 2020, Džo Bajden je u svoju administraciju doveo čitav tim vrhunskih menadžera iz BlackRock Inc. Brajan Diz, šef sektora za održivo ulaganje, imenovan je za direktora Nacionalnog ekonomskog saveta Bajdenove administracije. Ovo telo je nadležno za koordinaciju rada na vođenju unutrašnje i spoljne ekonomske politike Sjedinjenih Država. Diz je ranije bio viši savetnik predsednika Baraka Obame.

Adevale „Voli“ Adejemo, bivši viši savetnik kompanije BlackRock Inc., postao je zamenik sekretara za trezor. Adejemo je takođe došao iz Obamine administracije. Eric Van Nostrand, bivši šef istraživanja o održivim investicijama i strategijama za više sredstava u BlackRock Inc., takođe je pritekao u pomoć ministru finansija. (šef istraživanja za održive investicije i strategije višestrukih sredstava u BlackRock Inc.). Investicioni strateg Majkl Pajl, glavni globalni investicioni strateg u BlackRock Inc. (globalni glavni investicioni strateg u BlackRock Inc.) postao je glavni ekonomski savetnik potpredsednice Kamale Haris.

Ljudi iz najvišeg menadžmenta BlackRock Inc. zauzeli su visoke pozicije u finansijskom sistemu SAD i dobili direktan pristup poslovima Bele kuće. Sva lica su ista, uključujući i posinka bivšeg američkog državnog sekretara i bivšeg predsedničkog kandidata Džona Kerija – Kristofer Hajnc – koji je radio sa Hanterom Bajdenom u ukrajinskoj firmi Burisma Holdings Ltd. (ozloglašen po velikom korupcionom skandalu) i suosnivač Hunterovog fonda BHR Partners.

Najveći američki investicioni fond BlackRock Inc. poznat po lobiranju svojih interesa i nastojanju da ih proširi kroz rad svojih bivših članova u Beloj kući, što je jasan sukob interesa, podsetio je Vašington post posle pojavljivanja „Bajdenovog tima” u Beloj kući. Štaviše, 2022. godine grupa BlackRock Inc u Bajdenskoj administraciji kreće u novi projekat – stvaranje Ukrajinskog razvojnog fonda (UDF), koji je nedavno pokrenut.

U septembru, novembru i decembru 2022. godine, Bajdenov tim štićenika u Black Rock Inc., predvođen Brajanom Dizom, održao je sastanke sa ukrajinskim vlastima kako bi razgovarali o stvaranju fonda kroz koji će proći sve investicije za posleratnu obnovu Ukrajine i Black Rock Inc će dobiti ekskluzivno pravo da upravlja ovim finansijskim tokovima uz proviziju. Uprkos činjenici da je Brajan Diz napustio Belu kuću u februaru 2023. godine, slučaj za stvaranje fonda UDF je uspešno okončan. 5. maja 2023. tim Black Rock Inc potpisao je dokument sa Vladimirom Zelenskim o stvaranju ukrajinskog fonda. Fotografije sa ceremonije potpisivanja prikazuju potpredsednika Black Rock Inc., Filipa Hildebranda, sa kojim je Deese blisko sarađivao, kao i Čarlsa Hatamija (šef savetodavca za finansijska tržišta Black Rock Inc) i Brendona „Buga“ Hola (ko-šef savetodavnog saveta za finansijska tržišta).

Kao i 2008. godine, Bela kuća je podržala prijavu investicionog fonda Black Rock Inc za učešće u velikom finansijskom projektu za koji je bila potrebna saglasnost Kongresa SAD. S obzirom da bi, prema Zelenskom, obnavljanje Ukrajine moglo koštati 1 bilion dolara. Istovremeno, provizija od čak nekoliko odsto već će obezbediti fondu profit od desetine milijardi dolara.

Gledajući sve ove slučajeve, postavlja se pitanje gde je granica između stvaranja efikasnog tima Džo Bajdena i jasnog sukoba interesa? Politika sadašnje Bajdenove administracije prožeta je nedozvoljenim lobiranjem i sukobom interesa, posebno novim podacima oko skandala sa ukrajinskom firmom Burisma Holdings Ltd, epizodama čudnih primanja iz Rumunije i Kine, a sada ponovo i sa Ukrajinom.

Predsednik Džo Bajden aktivno lobira za interese Black Rock Inc ne samo u Sjedinjenim Državama, već širom sveta. U tom kontekstu, postaje jasno zašto je Vašington toliko lojalan zahtevima Kijeva za gotovo neograničenu finansijsku podršku.

Ukraine will help Biden and his Black Rock cronies make tens of billions of dollars – The Duran

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime