FONTANA O KOJOJ PRIČA CEO REGION: Napravljena je u obliku granice BiH, a oko nje kipovi koji “uriniraju” (VIDEO)

0

Fontana koja je izgrađena u Etno selu Čardaci u Vitezu, izazvala je veliki broj reakcija građana, ali i političkih stranaka. Naime, fontana je u obliku granice Bosne i Hercegovine, a oko nje stoje kipovi koji uriniraju u vodu.

Zbog interesa javnosti oglasili su se iz Etno sela Čardaci,saopštenjem za javnost u kojem kažu da je instalacija, naziva “SLOGA” inspiriisana skulpturom Davida Černija.

“Inspirisana je i životima svih nas. Postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele. Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovđe žive”, navode iz Etno sela Čardaci.

Dodaju da je skulpturu svako pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je i svrha umetničkog dela.

“Svesni smo da će se instalaciji neminovno pridavati različita značenja (u pozitivnom i negativnom smislu), ali ona ne prikazuje nikog konkretnog. Instalacija se može tumačiti na različite načine, što u konačnici predstavlja njezinu glavnu vrijednost. Njezina svrha je pozvati posetitelje na slobodno interpretiranje i promišljanje”, kažu iz Etno sela Čardaci.

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila slika fontane usledili su mnogobrojni komentari da kipovi oko BiH predstavljaju “domaće” političare koji uriniraju po BiH.

Kurir.rs/Večernje novosti

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime