Forenzičar otkrio zbog čega se telo Mateja Periša NIJE RASPALO u vodi

0

Na površini kože pojavljuju se soli, koža postaje klizava i glatka, sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima

Časlav Ristić, forenzičar, objsnio je zbog čega se telo ne raspada tokom dužeg boravka u vodi i koji proces doprinosi tome.

Forenzični značaj saponifikacije je u tome što oblik tela biva dugo održan što olakšava utvrđivanje uzroka smrti kao i identifikaciju.

– Ono što su forenzičari juče radili je ono što se odmah radi na licu mesta. Na samom početku uviđaja cilj je da se utvrdi da li postoje neki predmeti ili bilo šta što bi ukazivalo na to da li se možda radi o krivičnom delu.

Juče je počelo i samo utvrđivanje lica. Do juče to je bilo NN lice, odnosno leš, danas je utvrđeno da je to Matej Periš – rekao je forenzičar Časlav Ristić.

Forenzičar Ristić je objasnio i da je proces saponifikacije doprineo tome da je bilo jasno da se radi o Mateju Perišu.

– Telo je nađeno posle pet meseci. Ono je sačuvano. Nije bilo toliko u fazi raspadanja, zato što je bilo u vodi i zato što se posle dva meseca pronalaska tela događa jedan proces, a to je saponifikacija leša. Ono konzervira taj leš.

Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka, i sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima.

Hoću da kažem da unutrašnji organi stradaju više neko spoljašnji, odnosno koža – objasnio je Ristić.

– Odeća je ostala sačuvana. Ovde efekat vode stvori saponifikaciju. Telo se jako sporo raspadalo u vodi, bilo je 2, 3 stepena i to je doprinelo tome.

Najviše promena na telu se događaju od 20 do 30 stepeni Celzijusa. Ali, govorimo o telu koje se nalazi na otvorenom, u vodi je to sasvim drugačije – objasnio je Ristić.

Dok je temperatura niska, telo je na dnu, kada temperatura skoči dolazi do bržeg truljenja unutrašnjih organa organa. Stvara se efekat balona, i telo isplivava ka gore.

Ali, ni to nije to što je Mateja Periša držalo toliko pod vodom. On se verovatno zakačio na neki objekat ili nešto što je bilo na dnu reke – zaključio je forenzičar Časlav Ristić.

Podsetimo, kako pokazuju prva saznanja nakon obdukcije telo koje je juče izvučeno kod Ade Huje prpada Mateju Perišu. Uzorak je upoređivan sa njegovim ocem Nenadom Perišom.

Prema prvim saznanjima nakon obdukcije, uzrok smrti je utapanje. I dalje se čekaju rezultati toksikološke analize, koji će biti gotovi tek za dvadesetak dana.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime