FRANCUSKA SE TRESE, OVO JE POČETAK KRAJA MAKRONA? Dogodilo se nešto jako loše po njega!

0

Sedam poslanika najavilo je u utorak razdvajanje od predsednika Makronove La Republike En Marš

Emanuel Makron izgubio je apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini Francuske, pošto je grupa poslanika njegove stranke LREM istupila da bi se pridružila novoj grupi levog krila, što je još jedan pokazatelj njegovog nepopularnog vođstva.

Sedam poslanika najavilo je u utorak razdvajanje od predsednika Makronove La Republike En Marš (LREM) rekavši da će se pridružiti novoformiranoj grupi „Ekologija, demokratija, solidarnost“ (EDS), koju sada čini 17 parlamentaraca koji zahtevaju više levičarske politike.

„Ja sam levičar. Da bih ostao takav, moram da napustim LREM “, rekao je jedan od poslanika.

U LREM-u je ostalo samo 288 poslanika, jedna osoba manje od 289 koliko je potrebno za potpunu većinu u donjem domu parlamenta. Makronova vlada verovatno će se još moći osloniti na podršku centrističke stranke MoDem, ali gubitak većine će im dati veći uticaj na politiku.

To je još jedan udarac Makronu kada pokušava da zaustavi svoju političku agendu nakon nedelja protesta protiv penzijskih reformi, destabilizirajućih štrajkova u saobraćaju i više od godinu dana antivladinih demonstracija Žutih prsluka.

Kao i mnogi svetski lideri, kriza Covid-19 ponudila je Makronu iznenadno povećanje popularnosti u martu jer se pandemija primila i vlade su bile prisiljene da brzo deluju. Rejting Makronovog odobrenja porastao je na između 46-51 procenta tokom meseca.

Zadovoljstvo francuskog lidera bilo je kratkotrajno, pošto je njegova ocena odobravanja pala za osam bodova na 43 procenta u aprilu, mnogi su bili nezadovoljni njegovim postupanjem sa izbijanjem Covid-19, u kome je umrlo više od 28.000 ljudi u Francuskoj.

Nova grupa EDS saopštila je da neće sarađivati “ni s većinom, ni sa opozicijom”, ali će glasati u skladu sa svojim političkim planom.

Espreso, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime