Haradinaj planira spektakularno bekstvo!

0
OVK, Foto: EPA

Žalbeno veće Suda u Hagu odbilo je žalbu branilaca potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja na rešenje kojim mu je produžen pritvor.

Ovom odlukom koja je danas objavljena, potvrđeno je prvostepeno rešenje sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 24. decembra 2020. godine, kojim mu je privor produžen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi ponovio krivično delo za koje se tereti – ometanje rada tog suda i objavljivanje identiteta žrtava i svedoka.

Tročlano žalbeno veće je zaključilo da je sudijina odluka ispravna u potpunosti.

Haradinajevi branioci u žalbi su osporavali zakonitost pritvora, kao i zakonitost procedure za odlučivanje o produženju pritvora, pozivaju se na navodni propust sudije da razmotri argumente odbrane, kao i da navede jasne razloge za pritvor i ukaže na konkretne opasnosti ukoliko bi on bio ukinut.

Specijalizovano tužilaaštvo je sa druge strane tražilo da se žalba odbije, podsećajući, pored ostalog, da je Haradinaj “aktivno pokušavao da izbegne hapšenje” da ne priznaje taj sud, kao i da potvrđena optužnica predstavlja dodatni podsticaj za njega da pobegne.

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana odbio je na saslušanju 8. janaura da se izjasni o krivici po optužbama koje ga terete zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem, da je iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Gucati, koji se takođe nalazi u haškom pritvoru, u decembru je krivicu negirao.

Haradinaj je na prvom ročištu u decembru rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

Tanjug, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime