Haradinaj: Spremao sam veliku akciju protiv Srbije

0
Ramuš Haradinaj, Foto: Printscreen

Nekadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj potvrdio je da je u tajnosti pripremao materijal za podizanje tužbe protiv Srbije.

Haradinaj je kazao da je još u vreme dok je vršio funkciju premijera u tajnosti pripremao dosije zajedno sa poznatim stručnjacima, objavila je Gazeta Ekspres.

„Kurtijeva vlada ima najbolje moguće odrađen posao. Najbolji mogući posao na ovu temu urađen je pod mojim rukovodstvom. Na stolu se nalazi najveća materija najpoznatijih stručnjaka na svetu iz svetske ekspertize na kojem je vlada Haradinaja radila u tajnosti“, rekao je Haradinaj u izjavi za ATV.
Sa druge strane, kaže da ne treba žuriti i delovati bez odobrenja „stručnjaka“- da bi tzv. Kosovo dobilo slučaj na sudu.

Precizira da tužba protiv Srbije „nije cenkanje“, te da bi trebalo da se pažljivo odabere trenutak za njeno podnošenje.

„Mora se odabrati određeni trenutak, moraju se dobiti garancije za takav korak, jer, ukoliko izgubite ovaj slučaj, napravili ste najveću štetu svom postojanju i molim vas da budete pažljivi povodom ovoga“, poručio je dalje Haradinaj, prenosi Gazeta Eekpres.

Sadašnji premijer privremenih insitucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je nedavno da je započet rad na pripremi tužbe za genocid protiv Srbije, a to je potom i potvrdio i u programu svoje vlade.

„Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije koju ćemo da podnesemo Međunarodnom sudu pravde“, rekao je Kurti tokom predstavljanja programa vlade.

U Prištini se od tada vodi debata o tome da li je ovakav potez ispravan, te da li bi Kosovo moglo da dobije slučaj, dok sa druge strane iz Beograda stižu kritike, ali i molba predsednika Srbije da tako nešto ne čine.

Analitičari i političari u Prištini, sa druge strane, predlažu više solucija. Dok jedni navode da Kosovo ne može samo podići tužbu jer nije član UN-a i predlažu da to umesto Kosova učini Albanija, drugi navode da bi idealna opcija bila da se dopuni Zakon o specijalnom sudu, te da time budu obuhvaćeni i „srpski zločini“. Svi su saglasni oko jednog – za tako nešto je potrebna podrška Evropske unije i SAD-a, prenosi Kossev.

Sputnjik

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime