HLADNI FRONT DONOSI SNAŽNO POGORŠANJE VREMENA Da li stiže „ubica leta“ pogledajte u detaljnoj prognozi za avgust

0
Foto- Printskrin

U subotu toplo, nedelja donosi osvežnje uz grmljavinske pljuskove. Pogledajte kakvo nas vreme čeka naredne sedmice i tokom avgusta u detaljnoj prognozi za Srbiju.

U subotu pretežno sunčano i toplo, kasno posle podne na severozapadu i zapadu Hrvatske ponegde pojava lokalnih pljuskova. Dnevni maksimum do +27 do +31 stepen Celzijusa, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

U nedelju će već pre podne na zapadu, jugozapadu i sverozapadu regiona biti nestabilno uz grmljavinske pljuskove i svežije. Ta destabilizacija atmosfere uz osveženje će tokom dana zahvatiti središnje i severne, a kasno posle podne ili uveče i jugoistočne delove regiona.

Ponegde je moguća pojava izraženijih grmljavinskih pljuskova uz obilu kišu i pojavu tuče/grada. U zoni pljuskova vetrar u okretanju na prolazno jak, severozapadni. Dnevni maksimum od oko +22 na severozapadu do oko +31 na jugoistoku regiona, stoji u prognozi.

Ponedeljak pretežno suv i prijatno topao uz maksimume od +26 do +30 stepeni Celzijusa. U utorak slilčno ili za koji stepen toplije, dok se u sredu uz osveženje ponovo očekuje lokalna pojava grmljavinskih pljsukova. Maksimum u padu i trebao bi se kretati od +24 do +28 stepeni Celzijusa.

– Zatim u četvrtak i petak suvo, u petak bi na kratko moglo biti i vrlo toplo. Zatim se preko Alpa očekuje premeštanje jakog, hladnog, fronta koji bi doneo osetnije pogoršanje uz kišu, grmljavinske pljuskove, lokalne nepogode i jače osveženje, a ima povoljnih uslova i za sekundarnu ciklogenezu negde na jugoistoku Evrope te bi se time samo pogoršanje produžilo na još nekoliko dana. Posle 05.08. bi maksimumi mogli biti i ispod proseka uz vrednosti od oko +17 do +23 stepena Celzijusa – upozorava meteorolog.

Oko 09.08. verovatno stabilnije uz umereno otopljenje ali bez velikih vrućina.
Pogoršanje koje se očekuje oko 05.08. bi moglo biti dosta snažno ali sigurno nije nikakav ”summer killer” (ubica leta) je čak i da usledi osetnije zahlađenje letne temperature treba očekivati veći deo avgusta. Verovatno više neće biti ekstremnih vrućina ali bi se maksimumi, posebno sredinom meseca često kretali oko +30 stepeni Celzijusa – zaključuje Čubrilo.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime