HOĆE LI TAJ SNEG U SRBIJU? Poznati klimatolog otkriva kakva će nam biti ova zima

0
Foto: youtube printscreen

Da li će ova zima biti drugačija u odnosu na dugogodišnji prosek, otkriva nam naš poznati klimatolog.

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je za RTS da sezonska prognoza pokazuje da će zima da bude malo toplija u odnosu na dugogodišnji prosek. Pred Novu godinu verovatno nećemo imati snega kada pričamo o nižim predelima – na planinama će ga verovatno ostati, otkrio je Đurđević.

Zakoračili smo u zimu. Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da trenutno prognoze pokazuju da su veće šanse da će zima biti topla i blaga i relativno suva.

– Prošli smo kroz period koji je bio relativno suv u toku novembra, tako da taj trend suvog vremena će da se nastavi verovatno – rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, to ne znači da nećemo imati padavine, ali će ih u proseku u toku zime biti manje nego inače, tako da je moguće da povremeno imamo veću količinu padavina i hladan period sa možda više snega.

– Ako gledamo celu zimu, u proseku, ne bi trebalo da bude strašna hladna zima sa puno snega, ljude obično zavara povremena promena vremena kada se nešto drastično promeni u odnosu na neki prosek – istakao je Đurđević.

Kada kažemo blaga zima pričamo o periodu od tri meseca a ne o pojedinačnim epizodama kakve su moguće.

Klimatolog ukazuje da kada kažemo strašna zima, kod nas se dešavaju i periodi od desetak dana kada je temperatura ispod nule i imamo ledene dane – kada maksimalna dnevna temperatura ne pređe nulu.

Dešavalo se da bude u kontinuitetu desetak dana sa niskim temperaturama što je moguće da se desi ove zime – sezonska prognoza pokazuje da će zima da bude malo toplija u odnosu na dugogodišnji prosek, ali treba da se prati srednjoročna i kratkoročna prognoza iz dana u dan da bismo znali da ako takav period nailazi da se spremimo.

Vreme za Novu godinu

Prošle godine u ovo vreme takođe nije bilo snega, 2018. godine jeste. Sutra će biti 12 do 15 stepeni, ali za vikend susnežica.

Rekao je da će posle toplijeg dela doći će do zahlađenja i tokom vikenda postoje šanse da ćemo imati susnežicu – verovatno su veće šanse da na jugu dođe do zadržavanje snežnog pokrivača, ali posle toga dolazi period otopljenja.

– Pred samu Novu godinu verovatno nećemo imati snega kada pričamo o nižim predelima, na planinama će ga verovatno ostati – kaže Đurđević.

Prekid u malo toplijem vremenu koji će biti za vikend će biti kratak, neće se nastaviti posle toga, podvlači klimatolog.

Da li je tačno: kada leto nije ekstremno toplo, zima bude blaga
Profesor Đurđević kaže da je to be verovanje, „ne bismo se obazirali na to“.

Sve sezone su postale toplije od nekog proseka kakav je bio sredinom 20. veka, tako da ovo leto iako je bilo na neki način blago, nismo imali periode sa temperaturama više od 35 stepeni, leta su se promenila

– Ako se vratimo u 80-te leta su bila hladnija – kaže Đurđević.

Ovih dana mirisao je vazduh na zimu. „Kvalitet vazduha nije nešto sa čime možemo da se pohvalimo“, rekao je on.

Mnogi gradovi imaju preveliki broj dana kada dolazi do prekoračenja, ukazuje Đurđević i dodaje da je to ozbiljan problem, u Beogradu takođe.

Juče i danas je bio relativno dobar kvalitet vazduha u Beogradu jer je duvala košava pa se vazdih pročistio, naglasio je Đurđević.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime