HOTI JE DAO JASNO OBEĆANJE: Oglasila se EU nakon podizanja optužnice protiv Tačija zbog ratnih zločina

0

Portparol EU Peter Stano rekao je danas, reagujući na izjavu ministra pravde lažne države Kosova, Seljima Seljimija da zbog podizanja optužnice protiv Hašima Tačija treba prekinuti dijalog sa Beogradom, da je premijer Avdulah Hoti obećao da će se proces nastaviti, ali i dodao da Brisel ne komentariše izjave zvaničnika, ni sa jedne, ni sa druge strane.

Stano je rekao da je EU posrednik u dijalogu i da se fokusira na tu ulogu te dodao da se, nakon ponovnog pokretanja u julu, dijalog nastavlja i napreduje na sastancima na ekspertskom i najvišem političkom nivou.

– Predsednik (Aleksandar) Vučić i premijer (Avdulah) Hoti su potvrdili da će dati visoki prioritet integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu Beograd-Priština. Posvećenost i razumevanje prioriteta je od suštinske važnosti za napredak na evropskom putu za Srbiju i Kosovo – istakao je Stano.

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 7. septembra su potvrdili visokom predstavniku EU za spoljne poslove Žozepu Borelju da će prioritet biti na integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu.

Takođe su se obavezali da će udvostručiti napore kako bi obezbedili dalju harmonizaciju sa EU u skladu sa svojim obavezama.

– S tim u vezi, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, uz prethodne obaveze koje su obe strane preuzele u okviru dijaloga, mogu dati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog sporazuma, pravno obavezujućeg za normalizaciju odnosa – piše u zajedničkom saopštenju na koje se poziva Stano.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Profimedia)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime