HRVATI POBESNELI NAKON PISANJA SLOVENACA O OLUJI: Ismejali su ih i nagrdili, pročitajte ove OŠTRE KOMENTARE

0
Progon Srba u "Oluji", Foto: Printscreen/Youtube

Buru su podigli kritički komentari u najčitanijim slovenačkim novinama “Delo” i “Večer”

Hrvatski i slovenački mediji “zaratili” su zbog proslave 24. godišnjice “Oluje” u kojoj je proterano više stotina hiljada Srba.

Tačnije, buru su podigli kritički komentari u najčitanijim slovenačkim novinama “Delo” i “Večer”, na šta je hrvatski “Večernji list” dao odgovor u svom današnjem štampanom izdanju.

Slovenci su podsetili da “Oluja nije bila čista kao suza” i da se prava Srba i dalje krše na šta su Hrvati žustro odgovorili da su Slovenci prešli liniju optuživši ih čak za ksenofobiju, kao i da “namerno raspiruju nesnošljivost”.

“Večernji list” je, navodeći delove tekstova slovenačih kolega poput onih da “ovogodišnja proslava Oluje ide korak dalje prema revizionističkom tumačenju Domovinskog rata i da Hrvatska ima fašistoljubne, velikohrvatske, kleptokoruptivne komplekse”, napisao da se takva tumačenja “očekuju iz Srbije”, ali da ovog puta “dolaze od zapadnih suseda”. Ipak, Hrvati su naznačili da je to trenutno “samo na nivou komentatora najvećih i najuglednijih novina, Dela i Večeri”.

“Večernj list” je potom iskoristio isti “epitet”, a svoje komšije zbog iznetih stavova nazvao ksenofobima, te pokušajem da se unizi Hrvatska.

– Sadržaj napisanog daleko je od obične kritike, već se graniči ili je već prešao liniju ksenofobije i namerno raspiruje nesnošljivost. Ili je to zapravo neformalni glas ili odjek vladajućih koji zvaničnim izjavama prikazuju Hrvatsku kao neverodostojnu, malicioznu državu koja ne poštuje vladavinu prava, koja je na prevarantski način ‘zauzela’ deo Slovenije neprimenom arbitraže i koja je uspela da pridobije staru Evropsku komisiju na svoju stranu, a sada joj – eto – s novom šeficom Komisije isto polazi za rukom – navodi “Večernji list”.

U komentaru novinara “Dela” Borisa Jašouveca pod nazivom “Normalizacija ekstrema” navodi se da “Oluja nije bila čista kao suza”, a spominjujući civilne žrtve dodaje i da Hrvatska još nije vratila imanja progonjenima, da je proces povratka potpuno zaustavljen i da Zagreb ima velikih poteškoća u sprovođenju sopstvenog ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, koji bi Srbima u Hrvatskoj omogućio proporcionalno zapošljavanje u državnim telima. Takođe, piše slovenački list “revizionističko tumačenje Domovinskog rata dovodi do toga da pobeda u njemu predstavlja pobedu ustaša nad četnicima”.

– Takođe vidljiva javna ćirilica u etnički mešanim mestima, na primer, u Vukovaru izložena je neposrednim vandalskim napadima, ako je uopšte i postavljena. Postoje i fizički napadi na pripadnike srpske manjine, u nekim slučajevima i napadi na turiste ili goste iz Srbije – naglašava “Večer”.

Komentator “Dela” kaže kako je “velikom broju Slovenaca ispala proteza kad su čuli da je nama svima Evropljanima Hrvatska uzor”.

– Uzor u čemu? U turizmu, ali nikako u svim područjima. Možda u ribarstvu. Ali ne zato što su (i eksplozivom) očistili Jadran, ni zato što policija u trenu opazi slovenačkog ribara koji se približio sredini zaliva, a ne vidi reku migranta. Ili u diplomatskom naguravanju ili igri “oduzimanja polja”. Ali da bi nam za uzor bila sa ekonomskim, demografskim, kleptokoruptivnim, klerofundamentalističkim, fašistoljubnim, vukovarskosindromskim, velikohrvatskim i drugim kompleksima…

Ursuli (predsednici Evropske komsije koja je nadavno boravila u Zagrebu, prim. aut.) politika je malo pokvarila dioptriju”, piše “Delo” uz sarkastičan komentar:

– Nadamo se da je Hrvatska zaista sprema za Šengen pa od 15. avgusta više neće biti migranata.

Hrvatski “Večernji list” je tumačenje reči Ursule fon der Lejen nazvao slučajnim ili namernim pogrešnim citiranjem.

Na ove reči “Večernji” odgovara da bi se “o optužbama (o hapšenji ribara u Piranskom zalivu prim. aut.) dalo raspravljati”, ali naglašava da je “slovenački državni vrh varao u arbitraži”.

– Slovenija je deo Šengena, ali kako čuva granicu kad joj – i uz žilet žicu – Austrijanci vraćaju migrante i ne ukidaju granične kontrole? Slovenska diplomatija i uticaj u EK nije onoliko velik kao pre nekoliko godina, ali ga ima – navodi “Večernji list”.

Hrvatski portal zaključuje da “Slovenija lobira da EK ne da zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u Šengensku zonu”, ali naglašava da “retorika Hrvatske prema Sloveniji, kako politička tako i u mejnstrim medijima, nikad nije bila na nivou vređenja”.

(Espreso.rs/Večernji.hr)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime