HRVATI PRIZNALI DA SU NEMOĆNI PRED VOJSKOM SRBIJE: Nemamo oružje kojim možemo da im se suprotstavimo, a do skoro smo im se smejali

0
Foto: Ministarstvo Odbrane

Hrvatska vojska nemoćna je pred Vojskom Srbije, piše hrvatski list 7Dnevno, a u prilog tome navodi da srpska vojska prolazi kroz “bogate periode nabavke vrhunske opreme”.

Pozivajući se na podatak portala ”Firepower’, koji od 2006. objavljuje listu najmoćnijih vojski sveta, list prenosi da je Vojska Srbije po snazi za dva mesta pretekla Hrvatsku vojsku i sada je na 61. List konstatuje da su Hrvatsku vojsku uništile godine neulaganja i da je stoga potrebo doneti strategiju bezbednosti.

– Hrvatska nema oružje i opremu kojom može da neutralizuje prednost Srbije. Od vojske se očekuje da zaključa vazdušni prostor, a ne da gradi hotele i hangare – piše list i sa žaljenjem konstatuje da je posredi “nagoveštaj poremećaja koji tek dolaze u narednim godinama”.

Uz podsećanje da je pre četiri godine bilo sve drugačije i da se očekivala transformacija Hrvatske vojske u malu, ali dobro opremljenu armiju po svim standardima NATO, list piše da je sve ostalo samo na najavama.

Podsećaju da su dva puta propali ili odlagani planovi o nabavci višenamenskog aviona, protivvazdušna odbrana je, kako kažu, ostala pusti san, nisu obnovljene raketne sposobnosti mornarice, a nije bilo ništa ni od značajnije modernizacije odavno zastarelih M 84 tenkova.

– Sa druge strane, Srbija je očigledno modernizaciju svojih snaga osmislila mnogo pažljivije i realnije – piše list i napominje da su se u Hrvatskoj mnogi smejali kad je Srbija nabavila polovne MiG-ove iz Rusije i Belorusije.

Srbi su, ističe se, predano radili i na obnavljanju protivvazdušne odbrane koja je slojevita, a sistemi su nabavljeni i sa Istoka i sa Zapada. Srbija je, kažu, od Francuza kupila sisteme ”Mistral”, od Rusa ”Pancir S1”, a od Kineza sisteme FK-3.

– Srbija je obilno iskoristila mogućnost vojnih nabavki s jedne i druge geopolitičke strane i u obnovi helikopterske flote pa su od Rusa nabavili moćne helikoptere Mi-35 i Mi-17, a iz Nemačke Erbasove H-145 – piše list.

Tu slobodu nabavke Srbija je, ističu, iskoristila i u procesu nabavke bespilotnih letelica, pa su od Kineza kupili njihove CH-92A, a u pregovorima su sa Turskom o kupovini njihovih dronovima “Bajraktar TB2″.

Dodaju i da je nabavka modernizovanih radara omogućila nošenje dalekometnih raketa, što je uticalo da, kako kažu, Srbija postane značajan faktor u okruženju.

Ukazuju i da prema poslednjim informacija Srbija vodi intenzivne pregovore sa Izraelom o nabavci dronova tipa ”Heron”.

Ističu da ne treba zanemariti ni činjenicu da Srbija samostalno proizvodi oklopna vozila ”Lazar”, ali i samohodne haubice ”Nora B-52” u kalibru 155mm.

– U svim pregovorima o nabavci vojne tehnike Srbi su vodili računa da prenesu deo tehnologije koju mogu iskoristiti i u svom Vojno-tehničkom institutu – navodi list i konstatuje da je tako Srbija kupovinu bespilotnih letelica iz Kine iskoristila za unapređenje sopstvene bespilotne letelice ”Pegaz”, a protivvazdušne sisteme ”Mistral” vezali su uz razvoj topničko-raketnog sistema kratkog dometa ”Pasars”.

Ako se, ukazuju, sve nabrojano realno sagleda, čudno je što razlika između dve vojske nije još veća.

– Pritom treba imati na umu da srpski predsednik Aleksandar Vučić najavljuje dalja ulaganja u vojsku i nove nabavke koje bi trebalo da garantuju neutralnost Srbije u NATO okruženju – navodi 7Dnevno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime