HRVATSKI MEDIJ: Pogledajte bolje simbole kojima su slavili Milatovićevu pobedu! To nije srpska zastava! A TUMAČILI I 3 PRSTA

0
FOTO: PROFIMEDIA

Od kako je Milo Đukanović „srušen“ na izborima, u pojedinim, naročito regionalnim krugovima, povela se polemika da li je crnogorski identitet ugrožen jer se na ulicama pojavila, u slavlju, i zastava Srbije. Iako je određeni deo građana nosio zastavu Srbije, ipak je istina malo složenija.

Na to ukazuje i tekst Jutarnjeg lista iz Zagreba, koji navodi da su ih „znalci iz Podgorice“ obavestili da je na ulicama često viđena i zastava Kraljevine Crne Gore, koja je takođe trobojka i podseća na zastavu Srbije.

„Bilo je i srbijanskih ali Milatovića je podržala i najveća prosrpska stranka Demokratski front pa ne treba čuditi pojava zastava Srbije“ – pišu u istom tekstu.

Jutarnji se bavi i podizanjem tri prsta kao argumentom pobede prosrpske struje, i dodaje da je, sada pokojni Živko Kustić, detaljno razložio kako je to odlika pravoslavlja, ne samo srpskog.

Zaključuju da je „njima u Hrvatskoj zbog istorijskog bremena otežano da racionalno tumače simbole koji nosi opštu hrišćansku poruku i da ih tako treba ocenjivati.

Hrvatski list zaključuje i da većina biračkog tela u Crnoj Gori ne želi rasprave o suverenitetu koji postaje konstanta, deo građanskog DNK, želeći bolji život, stabilnost i približavanje EU. „Pobedu ne donosi zastrašivanje Srbijom nego ideje budućeg razvoja“, zaključuje novinar Željko Trkanjec u svom tekstu.

Zastava Kraljevine

Zastava Кraljevine Crne Gore je zastava bivše Кraljevine Crne Gore (1910−1918) i njene prethodnice, Кnjaževine Crne Gore (1852−1910). Tokom celokupnog razdoblja od 1852. do 1918. godine, u Crnoj Gori su upotrebljavane razne zastave, počevši od narodnih i državnih, preko dvorskih i vladarskih, do posebnih vojnih, pomorsko-trgovačkih i drugih službenih zastava. Najveći značaj imala je narodna i državna zastava, čiju je osnovu činila srpska trobojka, sa vodoravno položenim poljima jednake širine. Redosled boja na zastavi je bio: crvena (gornje polje), plava (srednje polje) i bela (donje polje). Narodna zastava je bila bez dodatnih obilježja, dok je državna zastava bila u osnovi ista kao i narodna, ali sa dodatkom državnog grba u sredini zastave.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime