HRVATSKU NOKAUTIRALA KORONA: EU objavila nove procene ekonomskog rasta, komšijama se loše piše

0

Hrvatsku čekaju još teže posledice pandemije COVID-19 nego što se ranije mislilo. Prema najnovijim prognozama koje je danas objavila Evropska komisija, pad BDP-a u Hrvatskoj će ove godine biti čak 10,8 posto, da bi sledeće godine počeo oporavak i rast bio 7,5 posto BDP-a.

Jedino Italija s padom od 11,2 posto i Španija s 10,9 posto imaće veći pad od Hrvatske. U sličnu kategoriju spada i Francuska koju čeka pad od 10,6 posto te Grčka s padom od 9 posto. Iz ovoga je vidljivo da će najteže biti pogođene upravo države kojima je turizam jedna od ključnih grana. Najmanje će krizu osetiti Poljska koja bi trebala da ima pad od 4,6 posto i Švedska od 5,3 posto.

U najnovijem izveštaju Evropske komisije uz letnje prognoze se navodi kako je hrvatska ekonomija pre izbijanja krize bila otpornija nego uoči globalne finansijske krize 2008. godine. Previđa da će u oporavku sledeće godine najveću ulogu imati rast domaće potražnje kao što je i za pad to bio glavni faktor.

“Privatna potrošnja bi se brzo oporavila nakon otvaranja ekonomije jer je, čini se, izbegnuto otpuštanje radnika na masovnom planu zahvaljujući podršci vlade. Trenutni i novi projekti finansirani od strane EU i nekoliko podrška za likvidnost za preduzeća bi trebali pomoći u oporavku investicija”, smatra Evropska komisija.

Predviđaju da će turizam i tokom sledeće godine biti u problemima zbog nastavka poremećaja u međunarodnom putnom saobraćaju.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profiemdia/Shutterstock

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime