I Hrvati zabranili Srbima ulazak: Objasnili su razloge

0

Hrvati doneli istu odluku kao i Crnogorci. Naime, objavili su spisak zemalja iz kojih su turisti dobrodošli, na njemu nije Srbija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas otvaranje granice za turiste iz 10 zemalja, među kojima nema Srbije.

– Napravili smo plan po kojem bismo izmenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letonija, Litvaniju, Poljsku i Nemačku – rekao je Plenković, preneo je zagrebački portal Index.

On je rekao da su prema analizi i epidemiološkim slikama, ovo zemlje „u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo doneti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu“, rekao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije koronavirusa.

– Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj mobilnog telefona i e-mail adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučujemo stranim građanima da unapred dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas – rekao je Božinović i dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku, da će za nekoliko dana biti dostupna na nizu jezika te da će tamo biti i epidemiološka uputstva.

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke.

– Putnici koji ne dostave unapred podatke moći će sve to da obave na graničnim prijelazima, ali će za to biti potrebno više vremena, verovatno u posebnoj traci – otkrio je Božinović.

Telegraf

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime