ISPLIVAO IZVEŠTAJ NA VIDELO: Policija ponižavala vladiku Joanikija i osmoricu sveštenika, jedan morao da bude hospitalizovan

0

Uprava policije je povredila ljudska prava i ponižavala vladiku Joanikija i sveštenike uhapšene posle litije u Nikšiću 12. maja.

To je utvrdila Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Kako navodi zaštitnik, zbog ponižavajućih uslova, pošto mu je uskraćen san jer nije imao krevet, jedan sveštenik je završio u bolnici.

Episkop Joanikije i osmorica sveštenika zadržani su posle litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog, dok je na snazi bila mera zabrane okupljanja zbog sprečavanja širenja virusa korona.

Episkop i sveštenici su privedeni i zadržani 72 sata u ponižavajućim uslovima, utvrdila je Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, potvrđeno je Vijestima u pravnom timu sveštenika.

Zbog sumnje da su prekršili mere NKT-a, u nikšićkom Osnovnom sudu sada se sudi Joanikiju i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Ostoji Kneževiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću.

Prema nalazu institucije zaštitnika, državni tužilac Dejan Đorojević je 12. maja naložio da se identifikuju lica koja krše mere NKT-a, a policijski službenik je iste večeri došao da uruči pozive sveštenicima da dođu službenim vozilima u prostorije Centra bezbednosti Nikšić, a oni su “odbili da se prevezu službenim vozilima, rekavši da će doći sami sutra ujutro, u prisustvu advokata”.

U pozivima je naznačeno da u službene prostorije treba da pristupe “odmah” i policijski službenik je insistirao da tako mora i da bude.

Navodi se da je osam sveštenika pešačilo do tih službenih prostorija u Nikšiću, koje se nalaze u neposrednoj blizini Eparhisjkog doma, i da su se u 22 časa javili dežurnom službeniku. Jedan od sveštenika ubrzo je dovezen i službenim vozilom.

U izveštaju institucije zaštitnika se dalje konstatuje da je sveštenicima određeno tužilačko zadržavanje u trajanju do 72 časa, ali da dva sveštenika nisu imala adekvatan smeštaj, zbog većeg broja zadržanih u odnosu na ukupni kapacitet prostorija za zadržavanje.

U prostoriji je bilo sedam kreveta. “Jedan od podnosilaca pritužbe, tokom sveg vremena zadržavanja, odnosno tri dana, nije imao svoj krevet, nego je bio u mogućnosti da legne samo onda kada bi mu neko od drugih zadržanih lica ustupio svoje mesto na izvesno vreme, pa je isti usled nedostatka sna i nemogućnosti odmora bio izložen fizičkom iznurivanju i poniženju”, navodi se u zaključcima zaštitnika.

U zaključcima se ističe i da su i ostali trpeli slične posledice za vreme koliko su mu ustupali svoje mesto, jer su bili smešteni na stolicu koja se nalazi ispred prostorija za zadržavanje, gde je prostorija koju koriste policijski službenici.

Osim toga, došlo je do pogoršanja hroničnih zdravstvenih tegoba jednog sveštenika.

U mišljenju zaštitnika ljudskih prava se navodi da je taj sveštenik u nekoliko navrata odvožen u tamošnju Opštu bolnicu radi ukazivanja medicinske pomoći, a dan kasnije je i hospitalizovan.

U dokumentu se konstatuje i da je sveštenik očigledno pretrpeo patnju većeg intenziteta od drugih, što je rezultiralo njegovom hospitalizacijom.

Kurir.rs/Vijesti.me

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime