ISTINA IZLAZI NA VIDELO! Demokratski front podneo zahtev, Albanci u šoku!

0
Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: EPA

Poslanici Demokratskog fronta koji je deo vladajuće koalicije, podneli su Skupštini predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu u Velici.

Inicijativu je potpisalo 16 poslanika ovog političkog saveza, a u obrazloženju se navodi da se donošenje rezolucije traži da ne bi izbledela sećanja na sve nevino postradale i žrtve surovih oružanih sukoba, koji su se dogodili tokom i nakon Drugog svetskog rata na tlu Crne Gore u kojima su svi narodi podneli teška stradanja.

“Skupština Crne Gore ovom rezolicijom naglašava potrebu da se ispitaju svi ratni zločini, genocidi, etnička čišćenja tokom Drugog svetskog rata i obezbedi satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama na svim sukobljenim stranama, kao i da se kreiraju uslovi za suštinsko građansko pomirenje i trajno prevazilašenje istorijskih podela”, navodi se, između ostalog, u predlogu DF-a, preneo je podgorički portal Borba.

U selu Veika, 28. jula 1944. godine, dve S S divizije – „Princ Eugen“ sastavljene uglavnom od folksdojčera i Albanaca, potpomognuti muslimanskim stanovništvom iz Plava, Gusinja i Bihora, izvršile su genocid nad meštanima u tom mestu na severu Crne Gore.

Na najsvirepiji mogući način ubijeno je više od 600 Veličana, većinom žena i dece.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime