ITALIJI PRETI NOVA VELIKA OPASNOST Očekuju sukobe na jugu zemlje, ali i povratak u punom sjaju velikog zla!

0

Dok ljudi umiru na sve strane, mnogi i ne slute šta se sprema.

Dok privreda Italije tone, usled mera za sprečavanje širenja koronavirusa, mafija od ove krize profitira, prenosi švajcarski dnevnik “Blik”.

– Italijanska mafija može pretnje da pretvori u šanse – kaže Đuzepe Governale, šef ustanove za borbu protiv mafije.

Eksperti procenjuju da 65 odsto malih i srednjih preduzeća preti stečaj, a organizovani kriminal vidi svoju šansu.

– Treba samo pogledati portfolio mafijaških grupa da bi se videlo koliko mogu da zarade na pandemiji – rekao je pisac i ekspert za mafiju Roberto Saviano italijanskom dnevniku “Republika”.

U proteklim decenijama je mafija investirala u preduzeća za pružanje usluga, kao što su kantine, firme za čišćenje i dezinfekciju, u uništavanju otpada, transport, pogrebna preduzeća i logistiku za naftu i namirnice.

– Time će mafija zaraditi novac – kaže Saviono i podseća na poslednju veliku epidemiju u Italiji.

Prema njegovim rečima mafija već planira vreme u kojem će biti rađeno na obnovi privrede, tvrdi Governale dodajući da će tada biti mnogo novca u opticaju.

Njegova institucija već radi na planu za sprečavanje infiltracije mafije.

– Tražiće rupe u sistemu. Mi ćemo morati da pazimo na sumnjive organizacije, osnivanje novih preduzeća i lažne firme – kaže on. Istovremeno epidemija otežava borbu protiv organizovanog kriminala.

Suđenja protiv stotine optuženih su privremeno obustavljena, kaže Nikola Grateri, tužilac u Kalabriji, sedištu moćne mafijaške organizacije Ndrangeta. Mnogi strahuju i od incidenata koje bi mafija mogla podstaći.

Obaveštajna služba je već upozorila vladi na moguće nemire na jugu Italije, ukoliko bi se epicentar preselio u taj deo zemlje, piše “La Stampa”.

Prema organizaciji Antigone, koja se zalaže za prava zatvorenika, od kraja februara otpušteno je iz zatvora više od 2.500 osuđenika, kako bi se smanjila opasnost od zaraze.

Među njima su i lica bliska Ndrangeti, ističe tužilac Grateri dodajući da je to veoma uznemiravajuće i prava opasnost.

ALO, TANJUG

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime