Ivana Stojanović DVERI: Vlast u Novom Sadu podiže spomenik fašisti ubici braće Jovandić!

0

Predsednica PO Dveri Vojvodine Ivana Stojanović isprozivala je gradonačelnika Miloša Vučevića zbg spomenika koji se planira podići “nevinim” žrtvama komunističkog terora na prostoru Vojvodine.

Naime, gradske vlasti u Novom Sadu odlučile su podignu poseban spomenik streljanim nakon oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 1944. godine, a među njima i krvniku iz Rumenke Janošu Totu, koji je streljao petoricu braće Jovandić.

  – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izjavio da neće više da se bavi prošlošću i da treba da se okrenemo budućnosti i izgradnji mostova. Ako je to istina, zašto ste onda upravo Vi i Vaša vlast doneli sramnu odluku o podizanju spomenika nevinim žrtvama 1944-45. godine, a da prethodno niste utvrdili punu istinu o svima njima? Građani Novog Sada imaju pravo da znaju ko su te žrtve i da li su one zaista bile nevine.- rekla je Ivana Stojanović.

 

Stojanovićeva je navela da je Novi Sad  jedini grad na tlu tadašnje Evrope gde je izvršen genocidni zločin u kome su njegovi stanovnici ubijani i bacani pod led.

– Ako je po oslobođenju i bilo revanšizma zbog toga, on mora imati svoje ime i prezime kao što ime i prezime moraju imati i mnogi Srbi koje je komunistička vlast streljala iz čisto ideoloških razloga. – izjavila je predsednica Pokrajinskog Odbora Dveri Vojvodine Ivana.

Sojanovićeva smatra da ime Janoša Tota, koji je učestvovao u likvidaciji petorice braće Jovandić, a koje će se naći u spisku tih „nevinih“ žrtava je sraman dokaz da gradonačelnik Vučević i SNS zarad vlasti trguju sa istorijskim činjenicama, te da to ovu državu može skupo koštati.

– S druge strane, tako stavljate i prst u oko onim Mađarima koji su spašavali svoje komšije Srbe. Samo utvrđivanje pune istine pa i one o Rajinoj šumi – može dovesti do sveopšteg međusobnog pomirenja. – rekla je Stojanovićeva.

Stojanovićeva smatra da veliko prijateljstvo gospodina Orbana prema Srbiji biće jedino dokazano povlačenjem priznanja lažne države Кosovo, a ne ovakvim ulagivanjem vlasti Mađarskoj zbog  jurnjave ka EU.

– Neproverene činjenice i stavljanje u spisak žrtava imena mađarskih honveda koji su ovde zatrli čitave porodice, a čija deca nikada više neće prošetati novim mostovima, neće doprineti ni pomirenju ni ostanku mladih u Srbiji.-zaključila je Ivana Stojanović.

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime