Izvršiteljka u Kragujevcu PREVAROM upisivala JMBG dužnika- konačan spisak (zlo)dela!

1
Фото: Принтскрин ucentar.rs

Plenidba novca sa računa bez pravosnažnog rešenja o izvršenju, uvećavanje iznosa duga, pogrešno obračunavanje kamata, dodavanje nepotrebnih troškova izvršenja nedeljnim slanjem dopisa Fondu penzionog i invalidskog osiguranja sa pitanjem da li dužnik prima penziju ili Policijskoij upravi od koje se traži odgovor da li dužnik ima registrovano vozilo, neki su od detalja koje je ispričao za Ucentar diplomirani pravnik koji je napustio kancelariju kragujevačke izvršiteljke.

„Više nisam mogao da izdržim, nisam učio prava da bi kršio zakone i pomagao u pljačkanju građana“, kazao je ovaj „odbegli pravnik“. On je ispričao da se kancelarija formalno vodi na izvršiteljku, a da je, u stvari, glavni gazda, izvršiteljkin muž koji nema ni dana Pravnog fakulteta, što je, inače, uslov za rad na poslovima izvršenja.

Surovu stvarnost koja vlada iza šaltera kancelarije, na koji dolaze građani i plaćaju dug koji se od tri hiljade za odnošenje smeća začas, na osnovu navedenih trikova halapljive izvršiteljke, povećava i na 30.000 dinara, upotpunio je i kazivanjem da je izvršenje moguće i bez urednog predloga za izvršenje.

-Dešavalo se da nam dođe dužnik i kaže da je ime i prezime na rešenju o izvršenju zaista njegovo, ali da jedinstveni matrični broj nije. U takvim slulajevima mi bi pribegli prevari. Rekli bi dužnikiu da ćemo sve to proveriti, zatražili mu ličnu kartu, otišli sa tim dokumntom u drugu sobu i prepisali jedinstveni matični broj, i na predlog za izvršenje ubacili njegov JMBG. Vratili bi ličnu kartu dužniku i rekli da je sada sve u redu, broj je unešen, i izvršenje je moglo da startuje – ispričao je naš sagovornik.

Pravni ekspert za oblast izvršenja i obezbeđenja, koji je za naš portal dao pravnu analizu nezakonitog rada kancelarije izvršiteljke, u opisanom postupku vidi klasičnu zloupotrebu.

-Zakon o izvršenju i obezbeđenju je striktan: članom 30. jasno su određeni identifikacioni podaci o izvršnom poveriocu i izvršnom dužniku koje mora da sadrži predlog za izvršenje. Stavom 1. tačka 2 propisano je da je identifikavioni podatak za fizičko lice kao dužnika jedinstveni matični broj građana. Dakle, ako predlog za izvršenje ne sadrži JMBG, predlog je neuredan i on bi morao da bude odbačen, a ne da izvršitelj koristi prevarne trikove kako bi otklanjao manjkavost predloga. Prema zakonu, izvršitelj nije punomoćnik, niti pomoćnik poverioca, već organ koji sprovodi izvršenje isključivo na osnovu odredbi zakona. Dodavati i prepravljati podatak o jedinstvenom matičnom broju, podjednako je suprotno zakonu, kao kada bi izvršitelj prepravljao ime i prezime dužnika, kao identifikackonog podatka koji je propisan tačkom 1, prvog stava člana 30. Zakona o izvršenju i obezbeđenju.- smatra pravni ekspert.

Da li će Komora izvršitelja, javno tužilaštvo i policija preduzeti nešto da se stane na put otimačini izvršiteljskih kancelarija koje su se pretvorile u razbojničke jazbine, ostaje da se vidi. Sudeći po dosadašnjem „nemešanju u svoj posao“, čak i saučestvovanju sa izvršiteljskim grabežljivcima, optimizam umire i kod onih koji imaju najveću nadu. Ćutanju i nepreduzimanju pogoduje opšti rasap koji je zahvatio i naše društvo, koje decenijama razjeda korupcija i odsustvo pravde. Pravda odavno u Srbiji umire. A još davno je skovana narodna umotvorina: „Pravda drži zemlje i gradove.“

Oni, koji su debelo plaćeni da stanu na put grabežljivcima, zato, ne bi trebalo da se iznenade, ako se „digne kuka i motika“. Kneževi nikad nisu bili radi kavzi, već je za to činila sirotinja raja, koja nije mogla trpeti zuluma, pa joj je puklo trpilo- imamo već primer iz srspke istorije. Jer, šta će nam Srbija ako nije zasnovana na pravdi, već na samovolji savremenih dahija, kojom 216 godina posle Prvog srpskog ustanka harače nove Aganlije, Kučuk-Alije, Mule-Jusufi i Fočić Mehmed-age!?

ucentar.rs

1 komentar

  1. Izvršitelj G. Brstina je pred pretprošlu novu godinu blokirao penziju mom ocu. Navodno zbog duga komunalnom. Petak… Mi zovemo komunalno, a oni naravno kažu nema ni duga niti smo vas prijavili izvršitelju. Zovemo prevaranta, on kaže odblokiraćemo čim proverimo. To je potrajalo do pred Božić, onda je rekao da su odblokirali. Tata ode u Šabac da podigne penziju, ali još uvek blokirano. Onda kaže prevarant morate na ime troškova uplatiti 3800rsd. Uplatimo i tek posle nekoliko dana odblokirano. Nova godina i praznici upropašćeni. Ali tu nije kraj, i komunalnom u Rumi (naša opština) je poslao isti račun, a oni su to dodali na račun za komunalije. I to smo platili, pa se žalili komori izvršitelja koja je uradila ništa. Koja bre država!?

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime