JAVIO SE AMERIČKI STRUČNJAK ZA MUĆENJE SRPSKE VODE! Beograd mora poštovati suverinitet KiM, ukinuti Srpsku i Dejton, a Ruse izbaciti iz Srbije i sa Balkana!

0

Naveo je da će se administracija novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena vratiti tradicionalnijoj politici koja podrazumeva podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Naglašava da to ne znači da će Bajden ignorisati neke poteze administracije dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

– Ostaće pri ideji da bi odnosi Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje rade na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trampova administracija potpisala u septembru u Beloj kući veoma mali korak u pravom smeru. Neće ignorisati sve što je urađeno u prošlosti.

Naveo je da će Kosovu i Srbiji biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi.

– Mislim da će to biti nastavljeno. Ali očekujem i podsticaj za postizanje sporazuma Srbije i Kosova na političkom nivou, i to zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve države. Nisam međutim siguran da je to moguće postići. Mislim da je posebno gospodin (Aleksandar) Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsednik Srbije koji Kosovo priznaje kao nezavisnu i suverenu državu. A to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on na to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti koje, sa druge strane, žele normalizaciju takve vrste – dodao je i nastavio:

– Mislim da će Bajdenov princip biti da SAD uskladi sa Evropom i da sa njom zajednički deluje u vezi sa svim pitanjima koja se tiču Balkana, ali i ostalim poput Ukrajine i ruskim pretnjama na Baltiku. Mnogo je polja u kojima će Evropa i SAD obnoviti saradnju.

Naveo je da nije optimista da će sporazum Kosova i Srbije biti postignut u narednih nekoliko meseci.

Server je naveo da je podrška SAD članstvu Crne Gore u NATO i Evropskoj uniji veoma jasna, ali da se u toj zemlji sada formira vlada koja, kako se čini, nema istu posvećenost u tom smeru kao prethodne.

Tanjug/Beta/Reuters/Fotoilustracija

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime