JE****, MRTVI SMO, SRUŠIĆEMO SE! Poslednje reči pilota koji su zaspali na letu Er Fransa! Avion pao dva minuta kasnije!

0
Foto: Printscreen

Pilot Er Fransa koji je Erbas 330 „strmoglavio“ u okean ubivši sve u avionu izgovorio je tri jezive poslednje reči pre udara.Avionse srušio 2009. godine, odnevši živote 228 putnika dok je putovao iz Rio de Žaneira u Pariz.

Er Frans je do danas bio upleten u pravni spor, optužen da je krivično odgovoran za ubistvo iz nehata zbog smrti 228 ljudi.

Danas su Er Frans i Erbas oslobođeni ubistva iz nehata. Ponašanje pilota – Marka Duboa (58), Davida Roberta (37) i Pjera Bonina (32) – i kultura na letovima bili su ono što je sporno. Tokom naknadne istrage ispostavilo se da su dvojica pilota zaspala, jedan za drugim, kada je trebalo da upravljaju avionom.

Snimljeni razgovori u pilotskoj kabini takođe su otkrili zastrašujući poslednji razgovor ‘trojke’. Manje od dva minuta nakon što je ključna oprema za letenje otkazala, počela je panika. Moglo je da se čuje kako Robert govori: „Jebo*e, srušićemo se! Nije istina! Ali šta se dešava?“ Ili Robert ili Bonin zatim dodaju: „Jebo*e, mrtvi smo.“ Zatim, četiri sata i 15 minuta nakon leta preko kontinenta, avion se srušio u Atlantik.

Bonin, koga su zbog pozicije i godina nazivali „kompanijskom bebom“, bio je primoran da upravlja teškim letom dok su njegovi nadređeni spavali. Izveštaj je glasio: „S obzirom na to da let traje dugo i da pored sebe ima uznemirenog mlađeg pilota za komandama, Duboa je odlučio da je vreme da se naspava.“

Alan Bulard, koji je vodio istragu, bio je nepokolebljiv u svojoj kritici Duboa. Rekao je: „Da je kapetan ostao na poziciji kroz zonu međutropske konvergencije, to bi mu odložilo san za ne više od 15 minuta, a zbog njegovog iskustva, možda bi se priča završila drugačije. Ali ne verujem da ga je umor naterao da ode da spava. To je više ličilo na uobičajeno ponašanje, deo kulture pilotiranja u Er Fransu. I njegov odlazak nije bio protiv pravila. Ipak, to je iznenađujuće. Ako ste odgovorni za ishod, ne idete na odmor tokom glavnog događaja.“

Kasnije je otkriveno da je Duboov umor verovatno bio povezan sa time što je prethodne noći bio budan sa svojom ljubavnicom – hostesom i operskom pevačicom koja nije bila na dužnosti. Ona je takođe poginula na ovom letu. Duboa je to čak priznao, rekavši: „Nisam dovoljno spavao sinoć. Jedan sat – nije dovoljno.“

Ključnim detaljima je trebalo dve godine da se pojave jer je diktafon leta ležao na dnu mora, kao i tela. Er Frans je ostao pri svojoj nevinosti i poricao da su piloti koje je angažovao nesposobni. Međutim, nije im trebalo dugo da unaprede obuku pilota. Sudija je danas presudio da je „nemoguće dokazati“ korporativnu krivicu jer istražitelji nisu utvrdili kršenje pravila od strane Erbasa ili Air Fransa u vezi sa greškama pilotiranja koje su uzrokovale nesreću.

Kurir.rs/Mondo

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime