JOŠ JEDNA ZEMLJA NAPUŠTA EU? Kula od karata se ruši, stigla podrška iz Francuske

0
Foto: Shutterstock

Francuska desničarka Marin le Pen izjavila je da holandski građani imaju pravo na samoopredeljenje, što uključuje potencijalni izlazak iz Evropske Unije, uporedivši situaciju sa Bregzitom, prenosi Euroaktiv, pozivajući se na FransInter radio.

Izborna platforma novog premijera Holandije, ekstremnog desničara, Gerta Vildersa, uključivala je referendum o „Negzit-u“, odnosno potencijalnom napuštanju Unije, koji je Le Pen podržala i prokomentarisala da je ubedljiva pobeda desnice u Holandiji jasna indikacija da Evropljani preispituju politiku EU i žele da kontrolišu migracije u njihove države.

Marin le Pen je pozvala francuske glasače da stave partiju Emanuela Makrona u manjinski položaj na narednim izborima Evropskog parlamenta u junu 2024. godine.

Ankete navode da bi stranka Nacionalnog okupljanja, na čelu s Le Pen, osvojila 28 odsto glasova, u poređenju s 24 odsto Makronovog Preporoda, dok nijedna druga partije ne prelazi 9 odsto ukupnih glasova.

„Evropska unija je tehnokratska struktura koja funckioniše po principu kazni, pretnji i sankcija“, izjavila je Le Pen, dodavši da bi takozvana „Unija evropskih nacija“, koja bi se fokusirala na projekte da se kolektivno postignu ciljevi koje individualne zemlje ne mogu same, trebalo da zameni EU kakva je sada.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime