JOŠ NAM NE DAJU DA UĐEMO U ZEMLJU: Švajcarci optuživali Srbe za širenje korone, a onda su doživeli ŠOK

0

Švajcarska Savezna vlada saopštila je danas da će slediti preporuke Saveta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja, ali se odluka ne odnosi na Srbiju koja ostaje u grupi “rizičnih zemalja”.

Predstavnici vlade saopštili su da će od ponedeljka, 6. jula uvesti desetodnevni karantin za putnike koji iz određenih epidemiološki rizičnih zemalja stižu u Švajcarsku, a da Ministarstvo zdravlja vodi spisak koji se redovno ažurira i koji će sutra biti objavljen.

Ministar zdravlja Alen Berse naveo je kao moguće zemlje na koje bi se odnosio karantin Srbiju i Švedsku, preneli su švajcarski mediji.

Švajcarska je sa spiska rizičnih zemalja skinula Alžir, Australiju, Crnu Goru, Gruziju, Japan, Kanadu, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tailand, Tunis i Urugvaj. Sa spiska su skinute i članice EU koje nisu deo Šengenske zone: Bugarska, Hrvatska, Irska, Rumunija i Kipar.

Savet EU objavio je spisak od 15 zemalja, uključujući i Srbiju, s preporukom članicama da od 1. jula otvore granice za njihove državljane.

Vlada Švajcarske koja nije članica Unije, ali je deo proširenog Šengena, saopštila je da će slediti preporuku Saveta EU, ali da će granični režim biti ublažen tek od 20. jula i da to neće važiti za Srbiju, a samo uslovno važiće za Kinu, ako ona uvede recipročna pravila za Švajcarsku.

Osobe koje u Švajcarsku stignu iz zemalja za koje bude uveden karatnin, biće dužne da se po dolasku jave nadležnim kantonalnim vlastima. Vlada je avioprevoznicima i operatorima autobuskih linija naložila da ne prevoze bolesne putnike.

Inače, pre pet dana Savezna služba za zdravstvo Švajcarske (BAG) je objavila podatak o 52 nova slučaja zaraze korona virusom, posebno navodeći da je sedam “uveženo” iz Srbije. Tada je reagovao ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić i izrazio čuđenje što je Štefan Kuster iz BAG-a prilikom pominjanja broja novozaraženih posebno izdvojio Srbe.

Dva dana kasnije Švajcarci su doživeli šok. Tada je 300 ljudi stavljeno u karantin posle izbijanja zaraze korona virusom u jednom noćnom klubu u Cirihu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime