Kada smo pitali da li poštujete policijski čas, nismo ni slutili da biste ga kršili iz istog razloga

0
Policija, ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/TV1 HD

Za kršenje policijskog časa kazne su 150.000 dinara, a “ekspresno” vam sud može odrediti i kaznu zatvora od 30 dana

Više od 150 ljudi širom Srbije noćas je prekršilo meru zabrane kretanja tokom policijskog časa, koji, za sada, traje od 20 sati uveče, pa sve do 5 sati ujutro.

Ali, za razliku od dnevnih kretanja, prepunih parkova i oglušivanja o neke preporuke, kada je u pitanju obaveza, Srbi su se, ipak, pokazali kao disciplinovani.

U našoj anketi koju smo objavili juče, nakon prvog dana ove restriktivne mere, svega 2,75 posto štikliralo je opciju “Ja se normalno se krećem i vozim automobil, jer mislim da su ove mere prestroge”. Ali, bilo je i onih koji ne veruju da njihova šetnja može nekome da naudi, pa priznaju da bi prekršili zabranu kretanja (3,04 posto)

Bilo je i onih koji priznaju da neke stvari ne mogu da ih zadrže u kući, na primer, kraća šetnja ljubimca koji cvili i baš mora da izađe napolje (5,23 posto).

Ipak, ubedljivo najviše “glasova” imale su tri opcije koje potvrđuju disciplinu. Možda nije dozvoljeno izlaziti iz kuće ako je vama ili nekome od vaših bližnjih neophodna pomoć, već je potrebno pozvati hitne službe, ovo je, ipak, jedina stvar, zbog koje bi 46.39 posto naših čitalaca prekršilo policijski čas.

U slučaju da je njima lično potrebna hitna medicinska pomoć, policijski čas bi prekršilo 15.78 posto naših čitalaca, a baš ni po koju cenu iz kuće ne bi izašlo 23.29 posto.

Kada je u pitanju hitna pomoć, kretanje, naravno, nije kažnjivo. Ali postavlja se pitanje urgentnosti i stvarne potrebe da napustite kuću, pa je, ipak, sigurnije pozvati zdravstvenu službu.

Za kršenje policijskog časa kazne su 150.000 dinara, a “ekspresno” vam sud može odrediti i kaznu zatvora od 30 dana, koja se služi u posebnim zatvorskim centrima u Požarevcu, Vršcu i Pirotu.

U Srbiji je korona virusom zaraženo 135 pacijenata, a jedan je, nažalost, preminuo.

(M. B.)

Telegraf

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime