Kako da dete koje nije motivisano bolje uči u školi

0
Фото: Скриншот Јутјуб

Motivacija je ključni faktor u učenju i postizanju uspeha u školi. Međutim, neki učenici mogu imati poteškoća sa motivacijom, što može uticati na njihov akademski uspeh. U nastavku su navedeni neki saveti koji mogu pomoći deci koja nisu motivisana da poboljšaju svoje učenje:

Razgovor – Razgovarajte sa detetom o njihovim ciljevima i motivima. Pokušajte da saznate šta ih interesuje i šta ih sprečava da se motivišu za učenje. Takođe, objasnite im koliko je važno redovno učenje i šta se može postići kada se uloži trud i napor.

Postavljanje ciljeva – Pomozite detetu da postavi ciljeve za svoje učenje. Ovi ciljevi bi trebalo da budu realni i merljivi, poput postizanja određene ocene ili završavanja određenog broja zadataka u određenom periodu.

Pravljenje rasporeda – Pomozite detetu da napravi raspored učenja koji će biti prilagođen njihovim potrebama i obavezama. Raspored bi trebalo da bude realističan i da uključuje redovne pauze i odmore.

Doprinos – Dajte detetu priliku da doprinese procesu učenja. Pustite ih da sami biraju predmete koje žele da uče, ili da odaberu način na koji će učiti. Na taj način, dete će se osećati da ima kontrolu nad svojim učenjem i to može da poveća njihovu motivaciju.

Ohrabrivanje – Pohvalite dete kada postigne dobre rezultate i podstičite ih da nastave sa dobrim radom. Takođe, budite strpljivi i podržavajući kada dete ima poteškoće u učenju.

Uključenost – Budite uključeni u detetovo učenje i pomozite im kada god je to potrebno. Takođe, budite zainteresovani za ono što dete uči i pokušajte da povežete to sa stvarima koje ih interesuju i motivišu.

Diverzija – Koristite različite tehnike učenja koje će pomoći detetu da zadrži interesovanje i motivaciju. To može uključivati ​​igranje igara, gledanje video snimaka, korišćenje aplikacija ili učenje putem interaktivnih platformi.

Ukupno, postoji mnogo različitih načina da se pomogne detetu koje nije motivisano da bolje uči.

Ako dete nije motivisano, može imati problema sa koncentracijom, pažnjom, pamćenjem i usvajanjem novih znanja. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći da se motiviše dete koje nije zainteresovano za učenje:

Pronađite interes deteta – razgovarajte sa detetom i saznajte šta ga interesuje i motiviše. Pokušajte da pronađete veze između tih interesovanja i predmeta koji se uče u školi. Na primer, ako dete voli sport, pokušajte da pronađete primere kako bi se matematika mogla primeniti u statistici ili fizici u biomehanici.

Postavite ciljeve – pomažite detetu da postavi kratkoročne i dugoročne ciljeve u učenju. Ciljevi treba da budu realistični, merljivi i dostižni. Kada dete postigne neki cilj, pohvalite ga i podstaknite da nastavi dalje.

Poboljšajte okruženje za učenje – stvorite mirno i prijatno okruženje za učenje koje će pomoći detetu da se fokusira i koncentriše. Ograničite vreme koje dete provodi pred televizorom, računarom ili drugim uređajima koji mogu ometati koncentraciju.

Učenje kroz igru – pokušajte da učenje učinite zabavnim i interaktivnim, na primer korišćenjem edukativnih igara, interaktivnih knjiga ili aplikacija koje pomažu u učenju.

Podstičite samostalnost – pustite dete da preuzme odgovornost za svoje učenje. Neka samo organizuje svoje vreme za učenje i pronalazi načine da se motiviše.

Podrška i ohrabrenje – pokazivanje podrške i ohrabrenje su važni za motivaciju deteta. Pokažite detetu da verujete u njega, da ste uz njega i da cete mu pomoći da postigne svoje ciljeve.

Napomena: Ukoliko dete ima problema sa motivacijom koji se čine ozbiljnijim, može biti korisno da se posavetujete sa školskim psihologom ili drugim stručnjakom.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime