Kako NATO pokušava da osvoji Arktik

0

Početak jeseni u globalnoj arktičkoj zoni obeležile su septembarske vežbe NATO-a u Barencovom moru. U arktičke manevre uključene su oružane snage SAD, Velike Britanije, Norveške i Danske. Glavna svrha vežbe je proglašena „da pokaže posvećenost slobodi plovidbe u regionu“.

Rusija je već reagovala na početak zajedničkih vežbi zapadne koalicije tako što je počela da nadgleda dejstva odreda ratnih brodova zajedničkih pomorskih snaga NATO-a.

Ruska stručna zajednica istovremeno napominje da deklarisani cilj vežbi o slobodi plovidbe u regionu zvuči prilično čudno. Rusija nikada nije ometala strane brodove i uopšte brodarstvo na Arktiku.

Istovremeno, istinski ciljevi NATO-a su u potpunosti shvaćeni. Savez je zvanično proglasio da je Rusija njen glavni neprijatelj. NATO sprovodi politiku jačanja takozvanih istočnih granica, raspoređujući dodatne grupe na Baltiku i izražavajući planove za stalno raspoređivanje američkih marinaca u Norveškoj. Naravno, svrha svih ovih akcija je pokušaj konsolidacije obuzdavanja ruskog vojnog prisustva na Arktiku.

I ako u vojnoj sferi zapadne zemlje pokazuju jedinstvo u pitanjima konfrontacije sa Rusijom, šta je onda sa mirnim razvojem polarnih širina? Postoje primeri punopravne saradnje Rusije, Norveške i drugih skandinavskih zemalja. Uzmimo za primer sferu ekologije. Više od 25 godina zajedničkog rada na osiguranju sigurnog odlaganja nuklearnog otpada na poluostrvu pokazuje kako razum prevladava nad ambicijama. Više od 120 starih nuklearnih podmornica koje u reaktorima skladište životno opasno istrošeno nuklearno gorivo više ne predstavljaju pretnju za arktički ekosistem. Uprkos finansijskom učešću drugih zemalja, pre svega Norveške, Rusija je sama pokrila glavne troškove.

Trenutno su ruska državna korporacija „Rosatom“ i FSUE „Atomflot“, koji je deo njene strukture, uz učešće ovlašćenih organizacija Norveške (Norveška uprava za radijacionu i nuklearnu sigurnost – DSA), Švedske (Švedska uprava za radijacionu sigurnost – SSM ), Norveški institut za energetsku tehnologiju – IFE), kao i raznovrsna norveška kompanija „Nordisk Sikkerhet AS“, rade na modernizaciji opreme sistema fizičke zaštite u oblasti rukovanja nuklearnim materijalima i radioaktivnim supstancama.

Ruski Rosatom postigao je sporazum sa IFE o pitanju obezbeđenja nuklearne i radijacione sigurnosti demontaže plutajuće tehničke baze Lepse (pre nego što je pre nekoliko godina izvučen sa svog parkinga na odlaganje, ekolozi su Lepse nazvali potencijalnim utapanjem „radioaktivnom noćnom morom“ ”). O trošku norveške strane biće kupljeni instrumenti za spektrometrijsku analizu za rad sa čvrstim radioaktivnim otpadom. DSA i SSM dobili su garancije dugoročne tehničke saradnje u okviru projekta uklanjanja istrošenog nuklearnog goriva iz skladišta u zalivu Andreeva. Realizovan je projekat za nabavku, ugradnju i puštanje u rad opreme za zonu rukovanja nuklearnim materijalima i radioaktivnim supstancama FSUE Atomflot, finansiran od strane DSA u iznosu od 2 miliona 500 hiljada NOK. U 2020. godini DSA i SSM će dodatno izdvojiti 350 hiljada USD za projekte.

Dakle, saradnja Rose sa skandinavskim partnerima u obezbeđivanju bezbednosti zračenja pokazuje pozitivnu dinamiku međunarodne saradnje u Barenc regionu.

Zar ne vredi učiti o vojsci?

How NATO tries to invade the Arctic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime