Kako su stari crtaći stvorili generaciju kulturno pismene dece

0

Crtani filmovi deci su pružali više od puke zabave. Oni su sadržali mnogo kvalitetnog sadržaja učeći decu na klasičnim pojmovima i vrednostima.

Generacija koja je odrastala gledajući klasične crtaće poput onih iz produkcije „Vorner bradersa“ zahvaljujući njima stasala je u kulturno pismene ljude, piše autorka Eni Holmkvist za portal „Intelekšual tejk aut“, a prenosi portal „Detinjarije“.

Ovi crtani filmovi deci su pružali više od puke zabave. Upoznali su ih sa ključnim referencama opšte kulture, naročito u oblasti literature i muzike. Iz „Duška Dugouška“ deca su mogla da saznaju za Stivensonovu priču o Džekilu i Hajdu, da čuju citate i vide scene iz Šekspirovih komada, a teško je naći klasično muzičko delo koje nije korišćeno kao podloga za neki od crtaća iz tog vremena. Svakodnevno slušanje Listovih rapsodija i Šopen

Crtaći prepunih citata iz klasične umetnosti pružili su deci okvir, polazište za kasnije razumevanje književnosti i muzike, čak i kada te osnove deca ne bi dobila u školi, smatra ona. Danas, nasuprot tome, crtani filmovi ne usmeravaju decu na otkrivanje kulturnog blaga prethodnih generacija, već su isključivo okrenuti fantaziji ili sadašnjem vremenu. „Ni škole ni crtaći danas ne predaju baklju znanja i kulturne pismenosti. Da li je to jedan od razloga za apatiju i površnost savremene generacije?” pita se autorka.

 

ovih valcera zauvek je ove melodije urezalo u dečije mozgove

Sputnik

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime