KINA UNELA NEMIR U NATO: Od jedne stvari Alijansa posebno strahuje, nemaju nikakvo rešenje!

0
Foto: Printskrin Intermagazin

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali da je zabrinut zbog velikog ulaganja Pekinga u vojnu opremu.

– Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali naravno da će uspon te zemlje imati direktnu posledicu po našu bezbednost. Kina mnogo ulaže u vojnu opremu, uključujući projektile koji mogu da nose nuklearne bojeve glave – rekao je Stoltenberg.

On kaže da Kina nema zajedničke vrednosti kao zapadne zemlje jer se to vidi po načinu rešavanja demokratskih protesta u Hong Kongu, postupanju prema manjinskim Ugurima.

Početkom meseca Stoltenberg je pozvao SAD i EU da rade na obnovi njihovog saveza ukoliko žele reše problem „nasilništva“ Kine prema drugim zemljama.

On je ponašanje Kine opisao kao „narušavanje vladavine zakona i pozdravio je jasnu posvećenost američkog predsjednika Džozefa Bajdena obnovi savezništava i jačanju NATO“.

Stoltenberg ističe da Evropa i SAD nisu dovoljno veliki kad su odvojeni, ali da zajedno Brisel i Vašington predstavljaju 50 odsto svjetskog BDP i 50 odsto vojnog tržišta svijeta.

Generalni sekretar NATO je dodao da, ukoliko postoji zabinutost od uspona Kine, njene vojne i ekonomske moći, onda je još važnije da budu zajedno Evropa i Sjeverna Amerika u NATO.

(Srna)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime