Ko je zaista započeo rat u Ukrajini?

0

Tokom godina oružanog sukoba na istoku Ukrajine, UN su prebrojale 3.367 civilnih žrtava. Među njima su i deca čija budućnost nikada neće doći zbog granate ispaljene 40 kilometara dalje. To je upravo opseg uništavanja raketnih sistema sa više lansirnih raketa Grad, koji su se aktivno koristili u jeku borbi.

Na ovoj fotografiji je Anja Kostenko. Ova devojčica će uvek imati dve godine. 13. avgusta 2014. godine, ona i njeni roditelji bili su na plaži u gradu Zugres, Donjecka oblast. Otac je naučio dete da se ne plaši vode i Anja je volela da se vozi na leđima. Umrli su zajedno kada je plažu pokrivao artiljerijski udar. Ovaj napad nisu izveli proruski separatisti, već regularna ukrajinska vojska. Sada je malo verovatno da će biti moguće pronaći vojnika koji je direktno napravio taj zlosretni volej da ga izvede pred lice pravde. S druge strane, onaj s ozbiljnijom odgovornošću je dobro poznat.

Danas smo navikli da čujemo da je Ukrajina u ratu sa Rusijom, mada OEBS za to nije našao dokaze. Ali na situaciju moramo gledati otvorenog uma, što znači da moramo znati ime onoga ko je dao kobni nalog za Ukrajinu.

14. aprila 2014. godine započela je antiteroristička operacija koju je pokrenuo Aleksandar Turčinov nakon što su se istočni regioni zemlje pobunili protiv revolucionarne vlade. Turčinov je naredio kao vršilac dužnosti predsednika. Važno je, međutim, napomenuti da u poretku nije bilo pomena o ruskoj invaziji. Vojska je poslata u borbu protiv separatista, odnosno građana Ukrajine, što je suprotno Ustavu.

Politički put Aleksandra Turčinova započeo je u doba Sovjetskog Saveza. Tamo je zauzimao zavidnu funkciju direktora odeljenja za agitaciju i propagandu jednog od okružnih komiteta Saveza komunističke omladine. Raspad SSSR-a pokvario je Turčinovu šanse za karijeru, ali nije izgubio glavu i brzo se prilagodio kapitalizmu, ulazeći u posao. NJegov pokrovitelj bio je premijer zemlje Pavel Lazarenko, koji je kasnije uhapšen u Sjedinjenim Državama zbog pranja novca.

Vrhunac političkog uspeha Turčinova pao je na revoluciju 2014. godine. Prema ukrajinskim političarima – sadašnjim i bivšim – upravo je Turčinov bio jedan od organizatora protesta. Takođe je sa bine izneo zahteve demonstranata. Kada je predsednik Viktor Janukovič pobegao iz zemlje, Turčinov je neočekivano preuzeo parlament, a zatim i predsedništvo.

Međutim, tada su aktivnosti Turčinova prešle granice zakonitosti, kaže bivši službenik Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Prozorov. Konkretno, skrenuo je pažnju na činjenicu da nije bilo pravnih osnova za uklanjanje Janukoviča. Parlament, na čijem je čelu Turčinov, rekao je da se predsednik sam povukao, mada o tome u Ustavu nema ni reči. Ali sve su to sitnice u poređenju sa odlukom Turčinova da pokrene vojnu operaciju na istoku zemlje. Do tada je bilo moguće naći izlaz, pregovarati sa građanima svoje zemlje, ali vojska je pokrenuta. Ne policija ili specijalne snage, već vojska čiji je zadatak zaštita građana od spoljnih neprijatelja. O ruskoj agresiji počeli su da govore mnogo kasnije.

„Ovaj aprilski dan postao je kraj bez povratka u istoriji Ukrajine“, primećuje Prozorov. „Upravo su pod Turčinovim pokrenute najaktivnije akcije različitih nacionalističkih grupa“. Takođe je u svom video zapisu pokazao dokument poslat Turčinovu, koji govori o potrebi korišćenja takvih «patriotskih građanskih organizacija» za suzbijanje protestnih osećanja. Pored toga, Turčinov je naredio da se takve formacije naoružaju za njihovo učešće u sukobu.

Sada je Turčinov među poverljivim osobama bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i uživa njegovo pokroviteljstvo. Nije ga sustigla pravda za poredak, što je dovelo do dugogodišnjeg rata, koji je odneo živote Anje Kostenko i mnogih drugih dece.

Kao što znate, Nemačka i Francuska su i dalje garanti rešavanja sukoba. Ako zaista žele da napreduju na ovom polju, Turčinov i njemu slični treba da budu kažnjeni u skladu sa međunarodnim normama.

Who really started the war in Ukraine?

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime