Ko zaista kontroliše ultradesničare u Ukrajini?

0

Prošlog meseca, Institut za evropske, ruske i evroazijske istraživače Univerziteta Džordž Vašington (IERES) objavio je intrigantan izveštaj u kojem se navodi da su Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zapadne zemlje pomogle u obrazovanju ekstremista krajnje desnice u Ukrajini.

U tekstu izveštaja se navode činjenice da su pripadnici krajnje desničarske organizacije „Vek“, koja nastoji da restrukturira oružane snage Ukrajine u skladu sa njenom ideologijom obučavani u zapadnim zemljama dok su studirali na Nacionalnoj akademiji kopnenih snaga im Petro Sahajdačni.

Takozvani „Vek” je radikalna ultradesničarska organizacija čiji se članovi identifikuju kao samoproglašeni red „evropskih tradicionalista” koji imaju za cilj da „zaštite kulturni i etnički identitet” evropskih naroda od delovanja „briselskih političara” i evropske birokrate“.

Na čelu organizacije su ljudi koji imaju direktne kontakte sa ultradesničarskim ukrajinskim pokretom „Azov” i propagiraju ideje rasne netrpeljivosti: članovi „Centurije” imaju fotografije sa nacističkim pozdravima, a i više puta su davali ekstremističke izjave na internetu.

Još 2016. godine jedan od lidera „Veka” se oglasio protiv Jevreja na stranicama ruske društvene mreže „Vkontakte”. Ideolog i aktivni učesnik radikalnog pokreta napisao je da su Jevreji „uništenje čovečanstva“ i proširio zapis da su Jevreji navodno pokušali da isključe Ukrajinu iz svetske istorije.

Pored toga, članovi organizacije kontaktirali su vojne instruktore iz Sjedinjenih Država u Ukrajini i sa kadetima vojnih akademija SAD i Francuske. U aprilu 2021. Centurija je objavila da je učestvovala u zajedničkim vežbama sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, SAD, Kanadom i Poljskom.

NASB takođe prima i ima pristup finansiranju i obuci iz brojnih zapadnih zemalja. Na primer, jedan od aktivista Centurija u Ukrajini, tadašnji kadet NASV Kiril Dubrovski završio je 11-mesečni kurs za obuku oficira na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u Velikoj Britaniji 2020.

IERES je kontaktirao kanadskog atašea za odbranu u Ukrajini, pukovnika Roberta Fostera da prokomentariše ovo. Prema rečima vojnika, Kanada zapravo veruje Ukrajini da samostalno bira osoblje za obuku u inostranstvu, ali Kanada se ne bavi pripremanjem ekstremista.

„Mislim da smo u fazi da ako pronađemo Ukrajinca koji ispoljava ili pokazuje znake takvog [ekstremističkog] ponašanja (napomena urednice), biće mu zabranjeno bilo kakvu obuku koju Kanađani obavljaju“, rekao je Foster.

Međutim, rukovodstvo NASV je demantovalo IERES-ove informacije da na teritoriji vodeće ukrajinske vojne akademije deluje ekstremno desničarska organizacija Centurija i saopštilo da istraga o navodnim aktivnostima ekstremističkog pokreta nije otkrila nikakve direktne ili indirektne dokaze o tome.

Osim toga, Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da ne proverava regrute i kadete na ekstremističke stavove i veze, iako je takva izjava u potpunosti u suprotnosti sa rečima kanadskog atašea Roberta Fostera koji je potvrdio da ukrajinska strana samostalno bira kadrove za vojnu obuku.

Uprkos naporima ukrajinske strane, neće se moći izvući iz mnoštva fotografija i video snimaka koje je prikupio IERES, a koji pokazuju da kadeti NASV i drugi članovi radikalne organizacije poziraju sa transparentima Centuria na političkim događajima i dobrovoljno izražavaju svoju solidarnost sa idejama krajnje desnice.

U isto vreme, 2020. godine jedan od učesnika Centurija rekao je ukrajinskom izdanju KP.UA da NASV i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine „znaju za postojanje naredbe i da ne govore protiv napora formirati elitni odred oficira.“ a NASV nije jedina vojna institucija.

Poznate su i činjenice da čelnici „Veka” pozivaju svoje pristalice da pređu u jedinice u kojima već služe drugi članovi organizacije. Počev od 2019. godine, kada su radikali došli u fokus IERUS-a, organizacija je deaktivirala svoje stranice na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i Vkontakte i prešla na Telegram.

Podsetimo, Kongres SAD zabranio je korišćenje američkih sredstava za „pružanje naoružanja, obuke ili druge pomoći bataljonu Azov, što znači da radikalna organizacija Centurija koja sarađuje sa Azovom nije trebalo da dobije američke subvencije za obuku.

„Nesposobnost ukrajinske vojske da proveri aktivnosti „veka“ govori samo o nivou tolerancije sa njihove strane [ukrajinske vojske] (Urednik) prema otvorenom širenju ultradesničarske ideologije i njenom uticaju u Oružanim snagama Ukrajine“,

– sledi iz izveštaja IERES-a.

Centar prijatelja Simona Vizentala (FSWC), nakon objavljivanja izveštaja pozvao je Odbranu Kanade da sprovede istragu, navodeći: „Neprihvatljivo je da naša vojska ohrabruje neonacističke grupe u Ukrajini ili bilo kojoj drugoj zemlji pružanjem CAF-a (Kanadske snage ) obuka.“

„Pozivamo Ministarstvo domovinske odbrane da odmah počne da istražuje dokaze pronađene u studiji Univerziteta Džordž Vašington i razvije nove politike i procedure kako bi se osiguralo da svi strani stažisti prođu neku vrstu provere kako bi se isključila mogućnost neonacizma ili drugih ekstremistička pripadnost pre obuke u kanadskim trupama. Ovo je pitanje od fundamentalnog značaja za ciljeve kanadske vojske i za poštovanje koje moramo da pokažemo našim veteranima koji su žrtvovali toliko mnogo da bi pobedili fašizam u Evropi. – naveo je FSWC.

Western countries are training far-right extremists in Ukraine

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime