Koliko struje troši vaš računar? Iznenadićete se!

0
Foto: Skrinšot Jutjub

Iako danas gotovo svi koriste pametni telefone, idalje većina ljudi poseduje računar. Mi smo odlučili da vam prikažemo koliko prosečan računar troši struje za nedelju dana i koliko to košta ako ste iz Srbije.

Količina struje koju jedan računar koristi zavisi od više faktora a to su: komponente, koliko se koristi, i kako. Pričaćemo o svakom od ovih faktora pojedinačno. Krenimo sa komponentama.

-Računar se može sastojati od veoma slabih komponenata koje bi trošile manje struje. Međutim, nije neuobičajno da vidim “jake” kompjutere napravljene od veoma skupih komponenti. Obično ovakvi računari su predviđeni za “gejming” ili za neki specializovani rad. Logično, ovakvi računari i troše dosta više struje tokom svog rada.

-Naravno, potrošnja zavisi i od koliko vremena provodite na računaru te kako ga koristite. Računari obično dolaze sa više opcije kada je u pitanju način rada- imamo opcije koje prave više buke i troše više struje, a ujedno i daje bolje rezultate. Imamo i suprotne modove u kojima računar troši manje struje, radi slabije ali i tiše.

Naravno, bitno je napomenuti da to što vaš računar ima 750-vatno napajanje ne znači da će sve vreme da koristi 750 vati.

Mi vam prenosimo rezultate kompjuterskog magazina PC mag.

Oni su za ovaj test pripremili kompjuter koji je u proseku radio 12 sati dnevno radnim danima a vikendom nešto manje. Dnevno bi 8 sati proveo aktivno (korisnik bi surfao internetom, igrao igrice itd) a 4 sata u “idle” modu.

Za nedelju dana kompjuter je potrošio 11 KWh električne energije. Ako to pomnožimo sa cenom struje u Srbiji koja je 5,84 dinara u zelenoj i 8,76 u plavoj zoni, dobijemo brojku 65 dinara odnosno 97 dinara za plavu zonu. Iznenađujuće, zar ne?

Izvor: Beograd365.org

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime