KOMŠINICA OTKRILA DA ČETVOROČLANA PORODICA IZ ZEMUNA ZARAŽENA KORONOM ŠETA BEZ MASKI: Prijavila sam policiji!

0

Nakon što se za osobu otkrije da ima korona virus, sanitarna inspekcija joj izdaje rešenje o obaveznoj samoizolaciji u kojoj osoba mora biti do dva uzastopna negativna testa.

Nakon najava nadležnih organa da će mere u borbi protiv korona virusa biti pooštrene, kontrola njihovog poštovanja pojačana, a kažnjavanje rigorozno, veliki brog građana ozbiljno je shvatio situaciju u kojoj se Srbija nalazi. No ipak, postoje pojedinci koje nije briga za njihove sugrađane, mere ne poštuju, a mogu da nanesu nesagledivu šetu po javno zdravlje – jer se sa pozitivnim Kovid-19 nalazom šetaju ulicama, parkovima, prodavnicama…

Redakciji “Blica” javila se danas zabrinuta čitateljka iz ulice Dragana Rakića u Zemunu, u kojoj, prema tvrdnjama komšija, četvoročlana porodica koja je kovid pozitivna, krši propisane mere samoizolacije. Oni redovno napuštaju svoj dom, odlaze u kupovinu, šetaju psa i tako dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi čije zdravlje mogu ozbiljno da ugroze.

– Čitava porodica je zarađena, sin ima visoku temperaturu i on ne izlazi iz kuće. Majka i otac izlaze redovno, do prodavnice, šetaju pska. Kada smo videli da izlaze komšije su bile jako uznemirene, pitali su ih “kako možete tako da se ponašate”. Veoma smo zabrinuti, u ovom naselju ima mnogo male dece – kaže S.M. za “Blic”.

Navodi da se, zajedno sa komšilukom, obraćala nadležnim organima, ali da je reakcija izostala, samo su “prebacivali loptu” sa jedne institucije na drugu, navodeći da “nisu nadležni”.

– Obraćali smo se policiji, Komunalnoj miliciji, Ministarstvu zdravlja. Uopšte ne znam ko je nadležan da kontroliše ljude koji su u samoizolaciji – dodaje ona.

Procedura identična onoj na početku epidemije

Kako za “Blic” navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, procedura za one koji su pozitivni, bilo sa simptomima ili bez njih, identična je onoj na početku epidemije.

Tako će policija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se leče u kućnim uslovima, poštuju meru samoizolacije

– Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nakon što se za osobu otkrije da ima korona virus, sanitarna inspekcija joj izdaje rešenje o obaveznoj samoizolaciji u kojoj osoba mora biti do dva uzastopna negativna testa.

Onaj ko izlazi iz propisane samoizolacije narušava javno zdravlje, što se može tretirati kasnije novčanom kaznom po Krivičnom zakoniku, ali i kaznom zatvora do tri godine.

Kon: Ne možemo da se oslonimo na svest građana.

Šef Kriznog štaba Vlade Srbije epidemiolog dr Predrag Kon istakao je danas da svi zaraženi moraju da ostanu izolovani.

On je govoreći o ljudima u samoizolaciji rekao da ne možemo da se oslonimo na svest građana.

– Očekujem smirivanje situacije ako građani shvate da su maske najvažnija stvar. Za nedelju-dve mogu da se vide efekti – rekao je Kon.

Pooštravanje kontrole

Nadležni su odlučili da praksu kontrolisanja onih koji moraju neko vreme da ostanu u svojim kućama i vrate. Tako će policija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se leče u kućnim uslovima, poštuju meru samoizolacije.

– Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Espreso, Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime