KORONA NE NAPADA SAMO PLUĆA! Čuvena dr Radosavljević otkriva: Bilo je SLUČAJEVA PARALIZE, ovo još niko nije rekao

0
Foto: Reuters

Sigurno je da ima uticaj i na centralni nervni sistem – rekla je dr Radosavljević za Espreso

Korona virus, najveća pošast posle Drugog svetskog rata, iako jenjava, i dalje je glavna tema u celom svetu.

Struka, a pod tim mislimo na lekare, tek sada može da kaže da zna kako se ovaj virus ponaša.

Virus koji je bio potpuna nepoznanica sada pokazuje svoje pravo lice. U razgovoru sa dr Tatjanom Radosavljević, pulmologom, saznali smo mnogo više od onoga što se u samom početku znalo o virusu Kovid 19.

Znalo se da napada respiratorne organe, da pacijenti gube čula mirisa i ukusa, a ona nam je otkrila šta korona još radi ljudskom organizmu…

Nova istraživanja, naime, pokazala su da virus ne napada samo pluća, već i eritrocite.

– Tu govorimo o trombima koji se stvaraju, kako sam već i pomenula. To su komplikacije otkaza pluća, odnosno nedovoljnog snabdevanja kiseonikom svih tih krvnih elemenata.

– Međutim, ono što je primećeno da virus napada, a što je sada svrstano i u zvanično u jedan od simptoma, jeste izostanak čula mirisa i ukusa, što nam pokazuje da i cenrtalni nervni sistem, odnosno mozak i moždane strukture takođe mogu da trpe od virusa jer su opisani i par pojedinačnih slučajeva određenih oblika paralize koji su nastali u sklopu Kovida.

– S druge strane, ono što je pokazano jeste da pojedine osobe imaju tegobe od strane želuca i creva. Korona virusi, cela ta njihova grupa čija je podgrupa sedmi virus koji je pronađen, i svi oni jesu virusi koji imaju efekta na gastrointestinalni trakt. Prema tome, on napada i druge organe i sigurno je da ima uticaj i na centralni nervni sistem – rekla je dr Radosavljević za Espreso.

(Espreso.rs / S. Trajković)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime